Omikron se širi: Evo koji su simptomi nove varijante i kako se zaštititi

Nova varijanta koronavirusa, omikron, otkrivena je nedavno u Južnoj Africi, a do sada je detektirana u nekoliko država, uključujući Austriju, Belgiju, Francusku, Njemačku, Dansku, Italiju, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo. Osim po Europi, omikron se proširio i u Aziji i Sjevernoj Americi.

Nova varijanta ima više od 30 mutacija na S-proteinu, no znanstvenici još nisu sasvim sigurni kako to utječe na prenosivost i kliničku sliku pacijenata. Evo kako se možete zaštiti od nove varijante virusa i kako je prepoznati.

Simptomi omikrona

Preliminarni podaci pokazuju da omikron varijanta uzrokuje nešto blažu kliničku sliku, no bit će potrebni i dodatni podaci kako bi se to zasigurno potvrdilo. Obratite pažnju na ove simptome:

– groznica ili temperatura

– kašalj i upaljeno grlo

– glavobolja

– umor

– bolovi u tijelu i mišićima

– kratkoća daha ili problemi s disanjem

– mučnina i povraćanje

– proljev

– gubitak okusa i mirisa

Ako sumnjate da ste se zarazili, trebali biste se testirati. Testovi koji su se dosad koristili za detekticiju koronavirusa osjetljivi su i na omikron pa se i dalje mogu koristiti.

Ako se osjećate slabo, možete se testirati i brzim kućnim testom koji također može pokazati jeste li zaraženi. Ako ste bili u kontaktu s nekim tko je obolio od covida, trebali vuste se testirati unutar tri do pet dana od kontakta, čak i ako ste cijepljeni.

Cijepite se

Cjepivo je najbolji način da se zaštitite od virusa. Još nije posve jasno kako će omikron utjecati na učinak cjepiva, no gledajući druge varijante, cjepiva i dalje pružaju veliku zaštitu od smrti i hospitalizacije.

Ako ste već preboljeli covid-19, svejedno biste trebali razmisliti o cijepljenju. Omikron nosi niz mutacija zbog kojih se dio ljudi vjerojatno može lakše reinficirati, a cijepljenje nakon preboljenja zasigurno će pojačati zaštitu.

Ako ste se već cijepili, razmislite o booster dozi, osobito ako ste stariji od 65 godina. Booster doza pruža dodatnu zaštitu protiv infekcije i hospitalizacije, piše Popsci.

Osnovne mjere

Ne treba zaboraviti ni na osnovne epidemiološke mjere koje su na snazi od početka epidemije. I dalje se preporučuje nošenje maske, osobito u zatvorenim prostorima.

Uz to, redovito perite ruke, držite razmak i nemojte sudjelovati u većim okupljanjima.

Izvor: Popsci
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.