Gej par planira da dođe u Bosnu i traže savjete kako da se ponašaju u zemlji

France, Paris, 2021-06-24. Two men holding hands at the first Gay Pride parade since Covid19 appeared. Photograph by Janai Trejo / Hans Lucas. France, Paris, 2021-06-24. Deux hommes se tenant la main lors de la premiere parade de la Gay Pride depuis l apparition de Covid19. Photographie de Janai Trejo / Hans Lucas.,Image: 618218962, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Janai Trejo / AFP / Profimedia

Jedno od pitanja koje trenduje na Redditu ovih dana je ono koje je postavio gej par u pokušaju da se informiše da li je bezbjedno da dođu u Bosnu i Hercegovinu. Kako kažu, strahuju da postoji mogućnost da ih neko izbode jer su u istopolnoj vezi.

– Da li je sigurno posjetiti Bosnu kao gej par? – pitao je jedan od korisnika popularnog sajta pred potencijalni dolazak u ovu zemlju a koju je planirao da posjeti sa partnerom.

Kako piše, ne zna previše o Bosni i Hercegovini pa brine za sigurnost i dodaje da se plaši da neko može i da ih napadne i izbode, ako se sazna da su homoseksualci.

– Ja sam Amerikanac i moj dečko je Kinez i jedno od rijetkih mesta koje oboje možemo da posjetimo bez viza je Bosna. Sve dok se ne ljubimo ili radimo bilo šta kao par u javnosti, trebalo bi da sve bude ok, je li tako? Hoćemo li ja i moj dečko biti izbodeni ili tako nešto ako posjetimo Bosnu – pitao je on.

Savjeti

Dobili su mnoštvo odgovora ali i savjeta drugih gej parova koji su dolazili u Bosnu i većina njih poručuje isto – da se ne ljube u javnosti.

– Samo nemojte da se držati za ruke i ljubite u javnosti – poručuje im dio korisnika Reddita a neki kažu i da niko neće previše obraćati pažnju na njih ili da se spreme na čudne pogleda, ali ne i na nasilje.

U jednom od komentara stoji da u Sarajevu neće imati problema, ali da možda nije pametno da idu po manjim mjestima po Bosni.

– Poznajem neke homoseksualce i lezbijke u Bosni. Većina njih su nekako potajno gej. Čak i ako žive u liberalnom okruženju, ne pokazuju otvoreno da su homoseksualci. Vidio sam i turistički vlog na Jutjubu jednog gej i lezbijskog američkog para. Svi Bosanci s kojima su razgovarali mislili su da su dva strejt para. To je bilo pomalo smiješno i pokazuje da homoseksualnost zapravo ne postoji u mnogim bosanskim umovima – piše jedan korisnik.

Izvor: Noizz.rs
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.