Oglasio se Ćosić “Političko Sarajevo odgovorno za skrnavljenje spomen-ploče”

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da je za skrnavljenje spomen-ploče na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu odgovorno političko Sarajevo, koje je svojim potezima stvorilo histeriju u javnosti.

Ćosić je rekao da spomen-ploča nikome nije smetala dok iz Sarajeva nije pokrenuta inicijativa za njeno uklanjanje.

– Ovim je po ko zna koji put pokazana netolerancija prema srpskom narodu i građanima Istočnog Sarajeva. Neka im je na čast! Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati – poručio je Ćosić.

Ćosić je podsjetio da u Sarajevu postoje table koje vrijeđaju srpski narod, ali da nikada nikome od Srba nije palo na pamet da ih uništi ili ošteti.

Večeras je zelenom farbom ponovo oskrnavljena spomen-ploča na Vracama postavljena u znak sjećanja na vojnu smotru koju je tu u maju 1992. godine izvršio general Ratko Mladić, ali je očišćena zahvaljujući brzoj intervenciji radnika Komunalnog preduzeća “Rad”.

Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se spomen-ploča nalazi pokrivena je video-nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno.

Spomen-ploča na Vracama bila je na meti vandala i 17. novembra kada je posuta bijelom farbom.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu delegata Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče.

Ovu spomen-ploču postavila je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo 2014. godine.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.