Milanović o kupljenim avionima: Rast cijena je skandal, Plenković se ponaša kao kralj Petar Karađorđević

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je skandalom ocijenio rast cijene kupljenih borbenih aviona Rafalea koja s 990 miliona evra ide prema 1,2 milijarde evra, upozorivši na istovremeno neodrživo stanje u kopnenim snagama.

Kako smo krenuli – od onog što je najavljeno, 990 miliona evra, što je dosta, ali to ne može biti besplatno, do onoga što je u međuvremenu kao na cajgeru počelo rasti – tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu kopnenu vojsku sa Bredlijima, protivoklopom i PZO-om. To je ono što uopšte nemamo i od čega se odustalo bez ikakvog obrazloženja – utvrdio je Milanović.

Rekao je i kako će biti zadovoljan s novim kapacitetom Hrvatske vojske te poručio da je dobro imati dobre odnose s Francuskom, prenosi Klix.

Upozorio je da je stanje u kopnenim snagama neodrživo i da se potpuno izbrisala stavka za nabavku borbenih oklopnih vozila pješadije (Bredli) tzv. ubice tenkova.

Podsjetio je kako su se cijele godine slušale najave o kupovini američkih sistema, koje praktički poklanjaju, a što se odbacilo bez obrazloženja i najave za sljedeće tri godine.

– Tako se ponaša kralj Petar Karađorđević. To je nedopustivo bez obrazloženja – kazao je.

Takođe je utvrdio da je Strateški ugovor o saradnji s Francuskom “pisan u polutami sobe šefa kabineta premijera Andreja Plenkovića mjesecima” te da je bio potpuno nedostupan njegovim savjetnicima i njemu.

Milanović je rekao da se ne boji za odnose sa SAD-om podsjetivši kako iduće godine dolaze četiri helikoptera “Black Hawk”, a za koje još nisu izgrađeni potrebni hangari.

Izvor: srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.