Austrija ostala bez kreveta na intenzivnoj

Blagi trend pada broja novozaraženih koronavirusom primijećen je u posljednja 24 sata u Austriji. Pozitivne rezultate testa imalo je 13.592 ljudi. Optimizma međutim nedostaje po pitanju opterećenosti bolnica jer je broj dostupnih kapaciteta na odjelima intenzivne njege koji iznosi 600 kreveta.

Prema jutrošnjim rezultatima njegu tamo dobiva 619 pacijenata, 41 više nego dan prije.

Jučer je bilo zabilježeno 15.365 novih infekcija i 66 smrtna slučaja. To je ujedno druga najveća brojka do sada. Prije tjedan dana, 17. studenog, bilo je 14 416 novozaraženih.

Otkazana operacija pacijentu s tumorom

Jučer je kao rezultat opterećenosti bolnica pacijentu na putu u operacijsku salu bečke bolnice otkazan zahvat teškog oblika tumora na koji je čekao jako dugo. To nije jedina operacija koja je otkazana, a pacijent je za rizik koji je stavljen na njegov život putem medija okrivio necijepljene, ali i vladu zbog zakašnjelih reakcija na upozorenja koja su im stizala od korona komisije još početkom ljeta.

Tada su stručnjaci predvidjeli i upozorili na ovu situaciju. Vlada se oglušila. Zbog toga su ih stručnjaci i mediji optužili za neodgovornost. Naime, bavili su se vlastitim problemima koji su nastali zbog ostavke Sebastiana Kurza te oporavkom privrede. Za sada niko nije bio spreman preuzeti političku odgovornost.

Posebno je dramatična situacija u saveznim državama Koruškoj i Salzburgu, a uskoro će uslijediti i Tirol. Za pacijente COVIDA-19 koji tamo trebaju bolničku njegu nema dostupnih kreveta, a razlog tome je nedostatak osoblja. Pacijenti se od tamo sada prebacuju u Beč kako bi dobili liječničku njegu.

Strogi lockdown

Međutim, niti prognoze nisu ništa optimističnije. Ministarstvo zdravstva predviđa da će 1. decembra liječenje na odjelima intenzivne njege trebati 744 pacijenta.

Austrija je trenutno u strogom lockdownu koji je za nevakcinisane na snazi od 15., a za sve ostale od 22. novembra. Najavljeno je da će trajati 20 dana, do 12. decembra za sve koji su vakcinisani ili su preboljeli koronavirus. Za nevakcinisane, tačnije 2 miliona stanovnika lockdown će trajati neograničeno, rekao je Alexander Schallemberg.

Zatvoreni su hoteli, restorani, dućani, na snazi je home office. Policijski sat je na snazi od 0 do 24 sata. Otvoreni su samo supermarketi, banke, apoteke, benzinske stanice, a nastava je omogućena samo za roditelje iz primarnih zanimanja.

Izvor: 24sata.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.