Čubrilović operisan, Vukanović misli da se ponio kukavički

Predsjednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović, zbog zdravstvenih razloga, prenio je ovlaštenja na potpredsjednika Denisa Šulića (SNSD).

Mada u Odluci o davanju ovlaštenja, koja je potpisana 19. novembra, piše da se to odnosi „do povratka“ Čubrilovića, ne precizirajući ni okvirno kada bi se to moglo desiti, u kasnijem saopštenju Narodne skupštine je navedeno da bi se Čubrilović redovnim obavezama mogao vratiti „za nekoliko dana“.

– Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović imao je u ponedjeljak lakšu hiruršku intervenciju i nalazi se na postoperativnom oporavku. Prema procjeni ljekara, ukoliko oporavak bude išao predviđenom dinamikom, predsjednik Čubrilović bi trebalo da se vrati radnim obavezama za nekoliko dana – navode u saopštenju.

Kako kažu, Čubrilović je, na osnovu člana 27. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, ovlastio potpredsjednika Denisa Šulića da obavlja poslove iz nadležnosti predsjednka Narodne skupštine, a vezane za sazivanje kolegijuma, predsjedavanje sjednicama Narodne skupštine RS, uključujući i potpisivanje donesnih zakona i drugih akata – saopšteno je iz Narodne skupštine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poznato je da se predsjednik parlamenta od ranije žalio na zdravstvene probleme, kao i to da je bio odsustan sa nekih sjednica NSRS, naročito sa nekih na kojima su na dnevnom redu bile „vruće“ političke teme. Iz tog razloga pojedinci sumnjaju da se i ovaj put Čubrilović pokušava skloniti sa „prve linije“ jer danas počinje redovna sjednica parlamenta na kojoj se, između ostalog, nalazi zahtjev poslanika Nebojše Vukanovića za razrješenje Čubrilovića.

Potom se očekuje zakazivanje posebne sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku i tu pojedini međunarodni krugovi najavljuju sankcije prema zvaničnicima RS.

Nebojša Vukanović za Srpskainfo kaže da sve to pokazuje da je bio u pravu kada je podnio zahtjev za njegovu smjenu.

– Ja bih da prekratim muke gospodinu Čubriloviću, da mu dam častan izlaz. Jedna od tačaka dnevnog reda je moj prijedlog za njegovu smjenu, zbog toga što je čovjek izgubio svaki autoritet. Svojim načinom vođenja parlamenta ponizio je Narodnu skupštinu. Svaka sjednica je veliki skandal zato što nema autoritet da obuzda goste koji dođu, mislim prije svih na Milorada Dodika. Mislim da bi bio pravi i častan način da se Čubrilović povuče sa funkcije, da ostane poslanik i da prepusti nekom drugom funkciju – smatra Vukanović.

S druge strane, on tvrdi da je Čubrilović ušao duboko „u zakulisne radnje režima“ zbog čega „ne smije skroz da se povuče“.

– Vjerovatno je zbog pritisaka stranaca, bojeći se da će mu uvesti sankcije, našao solomonsko rješenje. Povlačenjem je izbjegao da glasa o nekim pitanjima koja bi se mogla naći na dnevnom redu. Mislim da je to krajnji kukavičluk Čubrilovića da, se bez obavještavanja poslanika, bez ikakvog razloga povuče kao posljednja kukavica, čekajući da prođe krizni period, pa da se ponovo vrati – zaključuje Vukanović.

Šulić najmlađi

Denis Šulić je najmlađi potpredsjednik parlamenta, poslanik je SNSD i predsjednik Mladih te stranke. Do sada je nekoliko puta dobijao priliku od Čubrilovića da vodi sjednicu. Prema ocjenama i vlasti i opozicije, to je radio dobro.

Šulić je za Srpskainfo rekao da procjene govore da će Čubrilović, ako sve bude kako treba, kroz tri do četiri sedmice završiti oporavak i vratiti se svojim redovnim obavezama.

– Molim medije i sve političke aktere da ne spekulišu na ovoj temi. Nastavljamo da radimo istom dinamikom kao i ranije. Posebna sjednica NSRS će biti po završetku redovne, materijal smo već dobili. U dogovoru sa srpskim članom Predsjedništva, predsjednicom RS i sa poslaničkim klubovima odredićemo datum posebne sjednice – kaže Šulić.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.