Patrijarh Porfirije i šef diplomatije Vatikana saglasni: Hrišćani i crkve moraju raditi zajednički radi dobra ljudskog roda

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana kardinal Pol Galager saglasili su se da, radi dobra pojedinca i čitavog ljudskog roda, crkve moraju sarađivati i međusobno raditi zajednički, a prije svega hrišćani.

– Nije potrebno da ulažemo napore da bismo se kao hrišćani međusobno razumeli. Naravno, moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama, ali i sa onima koji osećaju da nemaju potrebu za Bogom i deklarišu se kao nevernici – rekao je patrijarh Porfirije nakon zvaničnog susreta sa Galagerom u manastiru Kovilj.

Patrijarh Porfirije je rekao da je razgovor sa kardinalom Galagerom protekao u duhu mira i Jevanđelja Hristovog, ali da je bilo riječi i o svim izazovima sa kojima se suočavaju dvije crkve, a to su izazovi modernog čovjeka, i potreba zajedničkog svjedočenja Jevanđelja modernom svijetu.

FOTO: ANTONIO PEDRO SANTOS/EPA
FOTO: ANTONIO PEDRO SANTOS/EPA

Konstatovano je da crkve imaju sistem vrijednosti koji je na neki način drugačiji od mnogih drugih koji se nude modernom čovjeku, ali da je upravo sistem vrijednosti koji Crkve propovijedaju i nude jednako je moderan i danas, iako je star dvije hiljade godina i da je najpotrebniji modernom čovjeku.

Kardinal Galager je prenio pozdrave i bratsku naklonost pape Franje patrijarhu Porfiriju, koga poznaje i prema kome ima veliko poštovanje.

– Obojica su ljudi velike vjere i zaista je ta vjera bila tema našeg razgovora – rekao je Galager, koji je dodao da je susret sa patrijarhom srpskim kruna njegove trodnevne posjete Srbiji, sa stanovišta komunikacija i odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je dodao da je tokom susreta bilo riječi o dijalogu između dvije crkve, o odnosima između crkava u svijetu, o opštoj političkoj situaciji u svijetu, kao i o regionalnoj i evropskoj politici i drugim temama i da je to bila veoma pozitivna razmjena mišljenja.

Zvanični sastanak održan u manastiru Kovilju, koji je svojevrsni simbol mira jer je nastao na mjestu na kojem su se pomirile ugarska i srpska vojska za vrijeme Svetog Save, koji je posredovao u uspostavljanju mira između njih.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.