Ovo je novi simptom korone

Dugačkom nizu simptoma korona virusa pridružio se još jedan – takozvano kovid-uvo.

Naime, nakon što su stručnjaci utvrdili da zaraženi ovim virusom ili oni koji su ga čak i preležali mogu da pate od kovid prstiju ili kovid ruke, sve je više informacija da kod oboljelih može doći i do problema sa ušima, piše “IFL Science”.

Osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 prijavile su smetnje sa sluhom poput djelimičnog gubitka sluha i zujanja u ušima. Primjećeno je i da neke od njih imaju i poteškoća sa ravnotežom, što može da se desi kada nešto nije u redu sa ušima.

Da bi se utvrdilo da li korona virus zaista može da ima uticaj na naš sluh, sprovedena je mala studija na 10 kovid pacijenata koji su prijavili probleme sa ušima. Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “Communications Medicine”, a na obimu je dobilo jer je rađeno i na miševima, a sve kako bi se videlo kakav je uticaj virusa na uvo i ušni kanal.

Rezultat je pokazao da naše tkivo uva jeste dom ACE2 receptorima koji su već prepoznati kao ulazna tačka za SARS-CoV-2 patogen. Takođe, dolaze u kompletu sa enzimima TMPRSS2 i FURIN, kofaktorima koji su potrebni za uspešni ulazak virusa. U našim ušima postoje i takozvane Švanove ćelije, još jedan faktor koji SARS-CoV-2 “voli”, a sve zajedno predstavlja veliki rizik za razvijanje Kovida-19.

Rezultati

– Dokazali smo da ćelije unutrašnjeg uva kod čovjeka, ali i miševa, imaju molekularnu mašineriju koja omogućava ulazak virusu. Dalje smo dokazali da SARS-CoV-2 može da inficira specifične tipove ćelija unutrašnjeg uva kod čovjeka. Naši nalazi sugerišu da infekcija unutrašnjeg uva može da bude osnova problema sa sluhom i centrom za ravnotežom kod kovid pozitivnih pacijenata – rekli su autori studije.

Studija je ispitala samo 10 pacijenata, što nije dovoljno ljudi za generalizaciju, ali u ovoj grupi simptomi “kovid uveta” kod svih učesnika bili su slični, a uključivali su gubitak sluha koji se kretao od intezivnog do umjerenog, vrtoglavicu i zujanje u ušima.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.