Trivićeva i Gnjatić složni: Raditi na povećanju plata prosvjetara

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas da je opredjeljenje Vlade Srpske da se u narednoj budžetskoj 2022. godini povećaju plate i primanja prosvjetnim radnicima.

Trivićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je na tom planu održala konstruktivan sastanak sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem, te pojasnila da se ovog momenta radi na konstruisanju budžeta Srpske za predstojeću godinu, zbog čega se ne može precizno govoriti o konkretnim procentima i iznosima povećanja.

– Međutim, kada u vezi s tim budemo znali okvirne budžete, ponovo ćemo razgovarati sa sindikalcima i potražiti modele raspodjele dobijenih sredstava. Razgovaraćemo o izjednačavanju platnih koeficijenata i slično – rekla je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što plate u sistemu obrazovanja i kulture u prethodne tri godine rastu konstantno, kao i time što su na planu statusa ovih radnika napravljeni brojni pozitivni pomaci.

Gnjatić je rekao da Sindikat traži da resorno ministarstvo i Vlada u narednom periodu izdvoje dodatna sredstva za povećanje plata i primanja radnika u obrazovanju, nauci i kulturi.

– Tražimo i posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres na već postojeće koeficijente. U vezi s tim imamo uvjeravanja da će biti povećanja primanja radnika, iako još nije poznato u kom iznosu – rekao je Gnjatić.

On je izrazio nadu da će informacije na tom planu uskoro biti poznate, te je ponovio da konačno treba da dođe do konačnog izjednavanja platnih koeficijenata radnika u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta.

– Prihvatamo i imamo razumijevanje da je teška situacija zbog pandemije virusa korona. Dijelićemo sudbinu Srpske u svakom pogledu, ali neka i Republika dijeli sudbinu radnika u obrazovanju, nauci i kulturi – rekao je Gnjatić.

On je istakao da treba obratiti posebnu pažnju na povećanje primanja profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Sastanak Trivićeve i Gnjatića je održan u prostorijama resornog ministarstva.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.