Istrage u vezi pronevjere i mita: Parlament Austrije pokreće ukidanje imuniteta Kurcu

Odbor austrijskog parlamenta za pitanje poslaničkog imuniteta raspravljaće danas o zahtjevu za ukidanje imuniteta lideru Narodne partije (OVP) i bivšem kancelaru Sebastijanu Kurcu.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju zatražilo je ukidanje poslaničkog imuniteta nekadašnjem kancelaru zbog istrage u vezi pronevjere i mita.

Odbor za ukidanje imuniteta, kojim predsjedava Selma Jildirim, predložiće ukidanje imuniteta Kurcu, a za to će glasati i Kurcova OVP, saopšteno je danas iz parlamenta.

To znači da će na sjednici parlamenta u četvrtak biti donijeta odluka o ukidanju poslaničkog imuniteta Kurcu, nakon čega tužilaštvo može nastaviti istragu.

Tužilaštvo vodi dvije istrage protiv Kurca.

Prva je vezana za navodne lažne iskaze date pred parlamentarnim istražnim odborom u vezi korupcionaške afere “Ibica”.

Iako je Kurc 3. septembra nakon saslušanja od strane sudije rekao da je sve optužbe odbacio, tužilaštvo je tražilo njegovo izručenje od parlamenta.

Druga istraga se vodi u vezi optužbi pronevjere i mita, zbog kojih je Kurc morao podnijeti ostavku na mjestu šefa vlade.

Kurc je pozdravio odluku o ukidanju poslaničkog imuniteta.

– Ne mogu da ocijenim šta se 2016. dešavalo u Ministarstvu finansija, ali jedno je jasno, a to je da ja nisam počinio krivično djelo, kao što to pokazuju i analize pravnih eksperata, a to ću i dokazati. Zbog toga me raduje što će istraga moći brže da napreduje. Lažne optužbe protiv mjere mogu se brzo odbaciti – napisao je Kurc u saopštenju.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.