Plata od 2.000 evra i smještaj: Oglas iz Beograda obišao region (VIDEO)

Jedan poslodavac u Beogradu postavio je oglas da traži vodoinstalatera, ponudio platu od oko 2.000 eura i mogućnost smještaja ukoliko radnik živi u drugom gradu.

Postavlja se pitanje koliko je teško pronaći vodoinstalatera ako je neophodno ponuditi platu od dvije hiljade evra.

Ako dostavljači mogu da zarade do 100.000 dinara, a majstori i po dvije hiljade evra, zašto majstori u prosjeku imaju 50 godina? Šta je bolji motiv od dobre plate? O tome je Televizija Prva razgovarala sa Milošem Turinskim iz “Infostuda” i Istokom Pavlovićem sa Fakulteta za medije i komunikaciju.

“Mi obično za ta zanatska, niže kvalifikovana zanimanja imamo jednocifren broj prijava, tu vidimo deficit na našem tržištu. Za konkretno taj oglas, bilo je mnogo više prijava. Ovaj poslodavac je i tu mogućnost smještaja dao baš zato što nije mogao da nađe kandidata u glavnom gradu, nego je bio svjestan da će ga pronaći jedino ako bude proširio na cijelu Srbiju. Zanimljivo je da je bilo poziva i iz regiona, ljudi su se raspitivali o tom oglasu”, priča Turinski.

Prema njegovim rečima, zbog deficita kadra, u Srbiji se “uvoze” i dostavljači.

Na pitanje šta je bolji motiv od dobra plate, Pavlović kaže da se to može vidjeti na polju IT industrije, gdje se dobra plata praktično podrazumijeva, pa stručnjaci iz te oblasti biraju posao po dosta “razmaženijim” kriterijuma – da li rad u određenoj firmi podrazumijeva rano ustajanje, gdje je najbliži parking u odnosu na objekat u kom se radi, ima li određenih ugostiteljskih objekata u blizini i slično.

Više o tome koji su poslovi trenutno najtraženiji poslušajte u prilogu:

Izvor: Prva 
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.