Najmlađa pacijentica u UKC Srpske ima samo 21 godinu: Za život se bore i dvije porodilje

Najmlađa pacijentkinja u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske je djevojka iz Lopara i ima 21 godinu.

Studira fizioterapiju i nije vakcinisana, kaže šef Odjeljenja intenzivne medicine za zaražene korona virusom dr Milka Jandrić.

– Primljena je u dosta teškom stanju. Jedno vrijeme je liječena u Opštoj bolnici Bijeljina, ali je zbog težine stanja premještena kod nas. I dalje je teškog opšteg stanja, a od prvog dana hospitalizacije je na respiratoru – kaže dr Jandrić.

Objašnjava da se kod pacijentkinje bolest dodatno iskomplikovala, u vidu puknuća plućne maramice.

Od početka epidemije u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane liječeno je 18 trudnica i porodilja.

– Nažalost, tri su izgubile bitku sa kovidom. Kad se prime trudnice, ne ide se odmah u porođaj, ako te žene nisu loše. One se stave u intenzivnu njegu, da im se kisonik i pokušava se pomoći i majci i bebi. Ako nešto pođe po zlu, prioritet je majka – objašnjava dr Jandrić.

U ovoj Klinici su trenutno na liječenju dvije porodilje, koje su u jako teškom stanju.

– Imaju jako tešku formu bolesti i život im visi o koncu. Naši pacijenti zahtijevaju da cijeli dan gledate u njih i da pokušate preduhitriti problem, odnosno, riješiti ga kad se pojavi. Ponavljam, lijeka za koronu nema, sve je simptomatska terapija, a samo vakcinom možemo spriječiti razvoj teških kliničkih slika i smrtnih ishoda – poručuje dr Jandrić.

Dr Dragić, šef Odjeljenja poluintenzivne njege za nehirurške grane, naglašava da svaki dan njegove kolege i on moraju da izjavljuju saučešće porodicama.

– Poražavajuće je da i danas mnogi ljudi ne vjeruju u koronu. Sada imamo pet vakcina na raspolaganju, mnogo vakcinalnih punktova, i to treba iskoristiti – kaže dr Dragić.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.