Grupa demobilisanih boraca VRS najavljuje proteste svakog ponedjeljka, a evo i zašto

Grupa nezadovoljnih demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske održala je u ponedjeljak mirni protest na Trgu Krajine u Banjaluci, najavljujući da će se od sada okupljati svakog ponedjeljka na istom mjestu i u isto vrijeme, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, koji podrazumijevaju bolji status za borce.

Predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, Aco Prelić, koji je jedan od učesnika protesta, istakao je za Srpskainfo da su još prije pola godine podnijeli zahtjev za izmjenu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, ali da do sada niko nije reagovao na to.

Zahtjev su, kaže on, podnijeli Narodnoj skupštini RS, poslanicima i Odboru za boračko-invalidsku zaštitu NSRS, i u njemu se, između ostalog, traži da borački dodatak na mjesečnom nivou bude 10 KM po mjesecu učešća, kao i da koeficijent bude 1,2 u odnosu na prethodnu godinu prosječnog ličnog dohotka.

FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Traže i sahranjivanje boraca uz počasti, o trošku države, te prenos boračkog dodatka na supružnika, odnosno na djecu koja se školuju do 27 godine, kao i djecu koja su nesposobna za život uz 100 odsto do kraja života.

Prelić tvrdi da je položaj boraca u Republici Srpskoj sve gori, a da se vlast ne trudi da to ispravi.

– Ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović, rekao je ovih dana da imamo 9.000 novih boraca, koji su u socijalnom statusu. Pitam sad ko je stvorio tih 9.000, takoreći, prosjaka. Nebriga vlasti je dovela ne samo tih 9.000 boraca, već i cijelu Republiku na prosjački štap – navodi Prelić.

Dodaje da je krajnje vrijeme da borci uzmu nazad ono što im pripada.

Ističe da se ne smije desiti da nakon smrti borca umru i njegova prava, već ih moraju naslijediti njegova supruga ili djeca.

– Borcima se mora obezbijediti socijalno i zdravstveno, mora im se uplatiti ratni staž i riješiti stambena problematika, posebno prvoj kategoriji boraca – navodi Prelić.

On ističe kako se nada da će mirni skup svakog ponedeljka biti sve veći, dok im se ne pridruže dovoljan broj boraca.

– Onda ćemo blokirati sve. U rat se ne možete krenuti bez vojske. Ovo je rat koji nam je objavila naša vlast. Dosta je više. Satjerani smo u ćošak i ne možemo se više nigdje povlačiti. Dosta je povlačenja – poručio je Prelić.

Član Odbora za boračko-invalidsku zaštitu u NSRS, Nedeljko Glamočak, ističe da se ne može sjetiti konkretnog zahtjeva koji pominje Prelić, jer je bilo mnogo zahtjeva koji su stigli u parlament od strane više boračkih organizacija.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Nedeljko Glamočak

Svi ti zahtjevi se, kako ističe on, svode na izmjenu Zakona o pravima boraca, kojima bi se poboljšao status boraca, počev od uvođenja mjesečnog dodatka za sve borce do povećanja osnovice za mjesečni dodatak.

– Odbor je vodio aktivnosti po svim tim zahtjevima i održao posebnu sjednicu. Nedavno smo proslijedili NSRS izvještaj Odbora s prijedlogom zaključaka. Međutim, lično smatram da su ti zaključci samo kupovina vremena. Suština je da Vlada manipuliše borcima i da tu nema istinske političke volje da se popravi ili riješi stanje boraca nego se samo obećanjima kupuje vrijeme, a ništa se ne rješava. To što traže borci je realno i ne bi bilo puno ni za državu – kaže Glamočak.

Dodaje da se očito manipuliše boračkim organizacijama, koje su razjedinjene i međusobno posvađane.

Glamočak problem vidi i u tome što se među borce „uvuklo“ mnogo njih koji nisu istinski borci. Iz tog razloga je, kako ističe Glamočak, neophodno da se objavi spisak boraca, te da se na osnovu objave kategorizacije boraca i invalida, te njihovih primanja, obavi revizija i utvrdi ko je istinski borac, a ko ne.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.