U SAD-u uspješno izvršena transplantacija bubrega iz svinje u čovjeka

Po prvi put je uspješno izvršena transplantacija bubrega iz svinje u čovjeka bez odbacivanja izazvanim imunološkim sistemom primatelja.

Ovo je veliki napredak koji bi mogao pomoći u rješavanju nedostatka ljudskih organa za transplantaciju. Postupak je proveden u centru Langone Health u New Yorku, a korištena je svinja čiji su geni promijenjeni tako da njena tkiva više ne sadrže molekule za koje je poznato da izazivaju gotovo trenutno odbacivanje.

Primateljica je bila pacijentkinja sa moždanom smrću koja je imala znakove disfunkcije bubrega. Njena porodica pristala je na eksperiment prije nego što je trebala biti skinuta s uređaja za održavanje života, rekli su naučnici za Reuters.

Tri dana je novi bubreg bio vezan za njene krvne žile i održavan izvan tijela te su na taj način naučnici imali pristup njemu. Rezultati ispitivanja funkcije transplantiranog bubrega su djelovali “prilično dobro”, rekao je hirurg Robert Montgomery.

Naveo je kako je bubreg stvorio očekivanu količinu urina, a nenormalan nivo kreatinina koji je pokazatelj slabe funkcije bubrega vratio se u normalu nakon transplantacije.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.