Otvoren stečaj u firmi Tegeltijinog zeta: Iz nje je, kako kaže ruski investitor, izvučeno skoro 300 miliona KM

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je stečaj u preduzeću „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp), nakon što je privremeni stečajni upravnik Vlado Simović utvrdio da je ono platežno nesposobno i prezaduženo, sazanje CAPITAL.

Riječ je o preduzeću koje je 2014. godine osnovano na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP), a u vlasništvu je Milana Keserovića, zeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Na ročištu za utvrđivanje uslova za stečaj, koje je održano početkom sedmice, privremeni upravnik je naveo da je „EeOp“ duže vrijeme u teškoj platežnoj nesposobnosti i veoma zadužen.

„Ukupne obaveze su mnogo veće od obrtne imovine, a preduzeće je u prošloj godini poslovalo sa gubitkom od 237.346 KM. Ovakvi podaci ukazuju na zaključak da ’EeOp’ ne može obavljati svoju registrovanu djelatnost“, naveo je Simović u izvještaju.

Simović je naveo da su ispunjeni uslovi za stečaj, a sud je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka, te imenovao Simovića i za stečajnog upravnika.

„Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za 28. decembar“, kazali su za CAPITAL u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu.

Stečajni upravnik za CAPITAL kaže da će se tek nakon što povjerioci prijave svoja potraživanja znati koliko tačno firma duguje. Prema onome što je do sada vidio dužna je Poreskoj upravi RS, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, radnicima kao i nekim bankama.

„Niko nema hipoteku jer firma nema nikakve imovine. Sva imovina je na banjalučkoj firmi ’Elektroinženjering’, koja je osnivač ’EeOp’-a  i oni na ovaj način žele da je likvidiraju. Vidjećemo kakav će biti stav povjerilaca na ispitnom ročištu“, kazao je Simović.

Samo Poreskoj upravi RS ovo preduzeće duguje milion KM.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je početkom prošlog mjeseca postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u Keserovićevom preduzeću.

Prijedlog za stečaj prethodno je podnio direktor Mladen Tešanović uz obrazloženje da su prestali uslovi za obavljanje djelatnosti zbog platežne nesposobnosti.

Imovinu bivšeg RAOP-a 2013. godine kupili su ruski investitori preko preduzeća “Elektroinženjering” Banjaluka, čiji je direktor bio Tegeltijin zet Milan Keserović.

„Elektroinženjering“ je zatim na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp).

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa“ prije dvije godine postao je Keserović.

CAPITAL je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

O privatizaciji RAOP-a u intervjuu CAPITAL-u govorio je i ruski investitor koji tvrdi da je kroz taj proces iz nekadašnjeg giganta „izvučeno“ 280 miliona maraka, te da o tome istragu vode i institucije Rusije.

Izvor: CAPITAL
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.