Orban: Saradnja Mađarske s Kinom sve važnija

Saradnja između Mađarske i Kine dobija sve veći i veći značaj, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, u video obraćanju na svečanom otvaranju kineskog Međunarodnog sajma za uvoz i izvoz (CIIE).

Napominjući da globalna trgovina skoro dvije godine trpi negativne efekte korona pandemije, Orban je ocijenio da je kriza pokazala koliko smo međusobno ovisni i kako uspješne zdravstvene i ekonomske mjere u jednoj zemlji utječu na oporavak druge, prenosi agencija MTI, piše Tanjug.

Dodao je da je prošla godina također donijela “izuzetne promjene” u svjetskoj ekonomiji, navodeći da se “raspodjela ekonomske moći transformiše pred našim očima”, pri čemu azijske ekonomije i kompanije igraju sve važniju ulogu u oblikovanju globalne ekonomije.

Rivalstvo velikih sila

Prema njegovim riječima, u Evropskoj uniji se, istovremeno, vodi debata o tome kako oblikovati svijet poslije pandemije.

“Ovdje, na Zapadu, vlada veliko iskušenje da se ponovo uvede svjetski ekonomski poredak zasnovan na rivalstvu velikih svjetskih sila. To sam već vidio u prošlosti. U stvari, pola svog života sam proživio u takvom svijetu, kada je Zapad bio protiv Sovjetskog Saveza”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da, međutim, mnogi u EU žele da žive u svijetu “zasnovanom na trgovini, bezbjednosti, uzajamnom poštovanju i bezuslovnom priznavanju međusobnog suvereniteta”, a ne u svijetu koji “definišu napetosti između velikih svjetskih sila”.

Orban je poručio da Mađarska zato smatra ključnim učešće u kineskom ekonomskom razvoju, ali da je važno prisustvo Kine kao trgovinskog partnera i investitora u Mađarskoj i centralnoj Evropi.

Kantonalni uvozno-izvozni sajam je najstariji i najveći takav događaj u Kini, koji dva puta puta godišnje organizuje kineski Centar za vanjsku trgovinu.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.