Uhapšen prvi osumnjičeni u Srbiji a zbog “Tome” reagovao i američki FBI!

Produkcijske kuće Minakord i Kobra film, vlasnici autorskih prava filma “Toma” prijavili su Odjeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova neovlašćeno dijeljenje linka na internetu za gledanje filma “Toma”.

Kako je navedeno u saopštenju, Antipiratska agencija Srbije (SAPA) tokom vikenda je uočila više stotina linkova i napomenula da po krivičnom Zakonu Srbije svako objavljivanje ili dijeljenje autorskog djela spada u kršenje autorskih prava, pa će protiv onih koji neovlašćeno dijele film “Toma” na internetu biti pokrenuta krivična prijava Tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal, ukoliko sa svojih naloga ne uklone film.

Jedan od osumnjičenih za neovlašćeno dijeljenje linka na kojem se nalazi film “Toma” po društvenim mrežama uhapšen je i u nedjelju je saslušan u Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, gdje je priznao krivicu i detaljno iznio odbranu, potvrdili su za Kurir u tom tužilaštvu.

Svi oni koji su dalje neovlašćeno podijelili ovaj link sa filmom “Toma”, biće takođe procesuirani, a trenutno se radi na njihovom pronalaženju, porucuju iz tužilaštva. Takođe, se radi na otkrivanju i procesuiranju osobe od koje je ovaj link potekao.

Optužnica

Osumnjičeni se tereti za neovlašćeno korišćenje autorskih prava i određena mu je mjera zabrane upotrebe interneta, kako bi se spriječile dalje zloupotrebe. Krivična prijava je podnijeta policiji još u petak, prenosi Tanjug.

film Toma

Međutim, klasični piratski dvd rip koji je procurio, postao je centralna tema u Srbiji, a ova vijest došla je i do agenata FBI, koji su po hitnom postupku zabranili sve piratske snimke Bjelogrlćevog filma u Americi i najavili istragu.

Razlog umiješanosti FBI je taj što se premijera, kao i kasnije projekcije filma “Toma” na američkom tržištu očekuju 7. novembra. Budući da je u pitanju zločin, na koji su vlasti u SAD posebno osjetljive, ne čudi ovako ekspresna rekcija.

Dugo se nije desilo da neki domaći film nelegalno procuri na Internet. FBI je čvrsto riješen da stane na put piratima, koji su imali na umu da besplatno dijele sadržaj filma putem linka uoči premijere filma u SAD. FBI bi mogao da podigne optužnicu protiv lica koji bi eventualno pokušali da plasiraju nelegalni snimak popularnog filma.

Velika američka premijera filma “Toma” najavljena je za 7.novembar u Čikagu.

U tom gradu je ljetos snimljeno osam scena filma o legendarnom pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a u njemu se kao statisti pojavljuju i mnogi naši ljudi koji žive i rade u Americi.

Gala premijera će biti održana u velikoj dvorani Copernicus Centra u Čikagu, koja prima 2.000 ljudi.

Nakon Čikaga, film će premijerno biti prikazan i u drugim američkim gradovima.

Izvor: Kurir.rs/ Informer Foto: Aleksandar Kujučev
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.