Evo kako da razlikujete prehladu i koronu

Kašalj, povišena temperatura, bolovi u mišičima, malaksalost-simptomi koji se javljaju kod većine virusnih oboljenja, takođe kod oboljelih od prehlade i COVID-19 infekcije.

Kako razlikovati ove bolesti i koje su sličnosti i razlike? Prehlada i COVID su bolesti respiratornog trakta virusnog porekla. Vrlo su infektivne i lako se prenose sa jedne na drugu osobu.

Simptomi prehlade započinju znatno brže, naglo, kraće traju i slabijeg su intenziteta. Oni su veoma blagi do umjereni, a komplikacije su veoma rijetke. Kod COVID-19, period inkubacije je 2- 14 dana, u prosjeku 5-7 dana. Za razliku od prehlade, COVID-19 daje vrlo raznoliku kliničku sliku, od asimptomatskih slučajeva koji imaju minimalne simtome ili ih uopšte nemaju i koji su značajni prenosioci bolesti, do veoma teške kliničke slike i znatno ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Komplikacije se najčešće javljaju prve dvije nedelje od početka simptoma. Simptomi obje bolesti su vrlo slični ali ipak postoje odredjene razlike.

Povišena temperatura je jedan od najčešćih simptoma i javlja se kod najvećeg broja bolesnika oboljelih od COVID-19 . Visoka temperatura je uvek prisutna u slučajevima srednje teškog i teškog oblika bolesti, i može trajati više dana, često i 15 dana od početka bolesti.

Obično je dužina trajanja povišene temperature u korelaciji sa težinom bolesti. Kašalj kod COVID-19 je suv i po pravilu pratilac zapaljenja pluća.

Suv kašalj vrlo često prati otežano disanje. Ono izaziva osjećaj straha i ugroženosti i udruženo je sa zamaranjem, koje kod ovih pacijenata često perzistira i više nedjelja od iščezavanja ostalih simptoma. Osim tegoba od strane respiratornog trakta, kod oboljelih od COVID-19 su često zahvaćeni i ostali sistemi organa.

Najčešći nerespiratorni simptomi su:

dijareja (kod 5-30% pacijenata prema razlicitim podacima), konjuktivitis, zahvaćenost jetre i bubrega, promene na endotelu krvnih sudova i sklonost ka trombozi.

Kod oboljelih od prehlade kod kojih su dominantni kijavica i sekrecija iz nosa, mijalgija (bolovi u mišićima), glavobolja i gušobolja.

Mjere zaštite koje se sajvetuju su: nošenje zaštitne maske po već utvrdjenim propisima, pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, izbjegavanje kontakta sa oboljelim osobama, dezinfekcija i čišćenje okolnih predmeta , mjere samoizolacije, izbjegavanje dodirivanja sluzokože očiju, nosa i usta.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.