Rušila je sve predrasude, imala ljubavnika 25 godina: Život je težak, na kraju te i – ubije! (FOTO)

Ketrin Hepbern je bila drugo od šestoro djece hirurga i angažovane sufražetkinje, koji su podsticali razvoj svoje djece u svakom smislu. Već je u djetinjstvu buduća zvijezda počela da igra golf koji je strastveno voljela i odlično igrala cijeli život!

“Dobre djevojke idu u raj, loše idu svuda.” (1932.)

Kasnije je često opisivana kao suviše gruba i muškobanjasta, Hepbern se oduvijek opirala konvencijama. Kao dijete, hjela je da bude dječak jer joj se činilo da se oni bolje zabavljaju, nosila je pantalone i tražila da je porodica zove Džimi.

foto: Profimedia

“Ako uvijek radiš ono što te zanima, makar je jedna osoba zadovoljna.”(1990.)

Glumom je počela da se bavi kao srednjoškolka i možda bi joj nakon diplome karijera brže napredovala da Ketrin, u svom stilu, nije bila sklona razmiricama s rediteljima i producentima, zbog kojih je neko vrijeme na Brodveju igrala samo manje uloge.

“Nikad nisam primjetila da bi žene trebalo da budu inferiorne” (1937.)

Mlada se udala za osam godina starijeg brokera Ladova Ogdena Smita, kojeg je nagovorila da promijeni ime u S. Ogden Ludlou jer nije htjela da ima bezlično prezime kao što je Smit. Brak je trajao svega par godina, a Hepbern se kasnije o braku kao takvom nije baš pozitivno izražavala.

foto: Profimedia

“Ako želite da žrtvujete divljenje mnogih muškaraca, a da dobijete kritike jednog, onda se udajte.” (1936.)

Igrala je Džo u jednoj od prvih ekranizacija Little Women (1932.) koju je režirao Džordž Cukor, reditelj s kojim je ostvarila nevjerovatno bogatu i srećnu saradnju, dok su je tadašnji moguli filmske industrije nazivali «box office poisonom» kada je nekoliko njenih filmova i predstava tokom tridesetih propalo, iako ih je više smetala njena besramnost i ponos, intelektualnost koja je graničila sa snobizmom i inteligencija s kojom nisu mogli da se mjere.

“Nikad se ne žali, nikad se ne objašnjavaj.” (1934.)

Ketrin se uvijek tuširala hladnom vodom jer je tvrdila da to jača karakter i da je sama izvodila sve scene, smatrajući da je kaskaderke ne mogu mijenjati jer nemaju njeno držanje.

foto: Profimedia

“Bez discipline, nema života.”(1987.)

Aferu koja je trajala punih 25 godina imala je s oženjenim Spenserom Trejsijem, što je smatrala idealnom kombinacijom jer je tako zadržala nezavisnost do koje je puno držala. Često su zajedno snimali filmove, a kada je nakon njihove posljednje saradnje Guess Who’s Coming to Dinner Trejsi umro, Hepbern nikada nije htjela da pogleda film.

“Lubav nema ništa s tim što očekujete od nje – očekujte samo ono što možete da date – što je sve!”

Voljela je da nosi pantalone prije nego što je to bilo trendi, ili uopšte prihvatljivo za ženu, težila je minimalističkoj estetici, nosila malo ili nimalo šminke, bila ateistkinja i odbijala intervjue i snimanja koliko je god bilo moguće.

foto: Profimedia

“Sređivanje je dosadno. Kada dođete u određene godine, dekorišete sebe da privučete suprotni pol, što sam radila. Sada sam prevazišla to.” (1968.)

Ketrin Hepbern dobila je rekordna četiri Oskara za najbolju glumicu (uz dvanaest nominacija i niz drugih nagrada)…. ali, naravno, nije nimalo držala do nagrada i priznanja.

“Za mene, nagrade su ništa. Nagrada je moj rad.”(1938.)

foto: Profimedia

U intervjuu s Barbarom Volters, Hepbern je rekla da svoj život nije živjela kao žena, nego kao muškarac, utoliko što je uvijek radila šta je htjela i zarađivala dovoljno da se izdržava pa se nikada nije bojala da bude sama. Iz istog intervjua bilježimo i ovu fantastičnu razmjenu:

Volters: “Da li je to isto razlog zašto nosiš pantalone?”

Hepbern: “Ne, nosim pantalone zato što su udobne.”

Volters: “Da li ikada nosiš suknju?”

Hepbern: “Imam jednu.”

Volters: “Imaš jednu.”

Hepbern: “Nosiću je na svojoj sahrani.”

“Život je težak, na kraju te i – ubije”(1933.)

Izvor: Blic
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.