Nicolas Sarkozy osuđen na zatvorsku kaznu

PARIS, FRANCE - MARCH 01: Former French President Nicolas Sarkozy leaves court after being found guilty of corruption and influence-peddling on March 01, 2021 in Paris, France. Mr. Sarkozy is only the second French president in modern times to have been convicted, after the conviction of former President Jacques Chirac in 2011. (Photo by Kiran Ridley/Getty Images)

Bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pariški sud osudio je u četvrtak na godinu dana zatvora zbog ilegalnog financiranja neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

Nicolas Sarkozy (66) ipak vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će se žaliti na kaznu, potez kojim će je zapravo suspendirati, a sudac je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s elektroničkom narukvicom.

To je ove godine druga osuđujuća presuda Sarkozyju, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. i zadržao utjecaj među konzervativcima uprkos tome što je pao u nemilost zbog svojih pravnih teškoća.

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, na ekstravagantne skupove u kampanji potrošila je gotovo dvostruko od dopuštenih 22,5 milijuna eura prema izbornom zakonu, a zatim je angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi sakrila troškove.

Sarkozy je nijekao bilo kakve prijestupe. Sudu je u junu rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje za drugi predsjednički mandat, niti u to kako je novac potrošen tokom predizborne kampanje.

No, sud je rekao da je Sarkozy bio upoznat s prekomjernim trošenjem, da nije postupao u tom pitanju i da nije bilo potrebno odobriti svaku pojedinačnu potrošnju da bi bio odgovoran.

Nicolas Sarkozy je proglašen krivim na odvojenom suđenju u martu za pokušaj podmićivanja suca i trgovanje utjecajem kako bi doznao povjerljive informacije o sudskoj istrazi. Također je nijekao bilo kakve prijestupe u tom slučaju.

Bivši predsjednik je na tom suđenju osuđen na tri godine zatvora – od kojih dvije uvjetno – ali zapravo još nije proveo vrijeme u zatvoru, dok je u toku njegova žalba.

Izvor: Hr.n1info.com
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.