Iza svega stoji Rusija? Službenik CIA-e evakuisan iz Srbije sa simptomima “Havana” sindroma

Centralna obavještajna agencija (CIA) evakuisala je nedavno jednog obavještajca iz Srbije koji je pretrpio ozbiljne povrede koje su identične neurološkom napadu, poznatijem kao “Havana sindrom”, tvrde neimenovani američki zvaničnici.

Incident, koji nije prethodno prijavljen, samo je jedan u nizu napada za koje američki zvaničnici kažu da dobijaju na učestalosti, piše Wall Street Journal (WSJ).

Američke diplomate i špijuni sve su više izloženi napadima nepoznatih napadača uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju zvaničnici i naučnici, koristi neku vrstu usmjerene energije”.

Službenik CIA-e napadnut u Srbiji

Posljednji u nizu napada, prije Srbije, odigrali su se u Indiji i Vijetnamu, tvrde zvaničnici State Departmenta.

“U posljednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inostranstvu”, rekao je doktor James Giordano, profesor neurologije na Univerzitetu Džordžtaun, koji savjetuje Vladu SAD-a povodom neuroloških napada.

“Prijave u vezi napada su validne, a rezultat napada su verifikovane zdravstvene indicije”, kaže on.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja, ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke Vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno kod State Departmenta i CIA-e, čiji su uposlenici pogođeni napadima.

Neki od karijernih diplomata, ali i špijuna, nevoljno pristaju da preuzmu dužnost van Sjedinjenih Država, navodi izvor WSJ-a.

“Upalila su se crvena svjetla (za opasnost). Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država,” rekao je Marc Polymeropoulos, veteran CIA-e koji se penzionisao 2019. upravo zbog “Havana sindroma” koji je dobio 2017. godine nakon posjete Moskvi.

Aministracija predsjednika Bidena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

Portparoli State Departmenta i CIA-e izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su da komentarišu slučaj u Srbiji i ostale napade.

“Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i staramo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu negu i podršku,” rekao je portparol State Departmenta.

Portparol CIA-e izjavio je da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

Direktor CIA-e William Burns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža njegu pogođenim agentima i službenicima.

On je ljetos postavio veterana CIA-e, koji je radio na pronalaženju Osame Bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

Koji su simptomi?

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA-i govori i podatak da je ova obavještajna agencija morala nedavno da povuče šefa odsjeka iz Beča gdje se odigrao veliki broj napada.

Da napadima nisu izloženi samo niži službenici CIA-e i State Departmenta govori i podatak da je tokom puta Burnsa u Indiji jedan od njegovih bližih saradnika zatražio medicinsku pomoć zbog simptoma koji su nalik “Havana sindromu”.

Čak je i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris privremeno odložila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o “potencijalnim incidentnim zdravstenim anomalijama”, što je formalni naziv američke vlasti kada je “Havana Sindrom” u pitanju.

Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao “Havana sindrom”, prvi put su iskusili službenici State Departmenta i CIA-e na Kubi, krajem 2016. godine.

Simptomi uključuju vrtoglavicu, zamor, glavobolju, anksioznost, kognitivnu disfunkciju i gubitak pamćenja.

Od tada, napadi su prijavljeni u Kini, Kolumbiji, Austriji, Njemačkoj, Vijetnamu, Indiji i sada Srbiji.

Prema podacima sa kojima barata Američka administracija, do sada je pogođeno blizu 200 vladinih službenika.

Nadležni dodaju da nije u pitanju konačna brojka napadnutih jer kod nekih nije moguće utvrditi da li je u pitanju “Havana sindrom” ili nešto drugo.

Sumnja se da iza niza ovih napada stoji Rusija.

Izvor: N1

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.