Stanivuković pozvao nadležne da reaguju u slučaju “Kiseonik”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pozvao je Tužilaštvo da djeluje po pitanju nabavke kiseonika za UKC RS.

Postavljam pitanje ministru Alenu Šeraniću, da li je Ministarstvo zdravlja ikada provjerilo tu firmu i dalo im prvu dozvolu koju treba da bi se mogao vršiti promet lijekova. Kada resorno ministarstvo da dozvolu, a nije dalo, tek onda treba da je da Agencija za lijekove, koja tu dozvolu nikada nije dala. To je ključno – rekao je Stanivuković gostujući na FACE TV.

Kaže da želi da ide u Tužilaštvo i da bude saslušan s ljudima koje smatra odgovornim za ovu aferu.

– Svu dokumentaciju sam danas predao u Tužilaštvo. Ovo je tema zbog koje direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS mora da podnese ostavku ili da bude smijenjen, takođe ministar zdravlja, ili neko ko je odgovoran iz Ministarstva zdravlja, a u konačnici i da padne Vlada – rekao je Stanivuković.

Dodaje da je i sam u Tužilaštvu dao izjavu, te da ako bilo šta laže treba da ide u zatvor.

– Priča je sljedeća. Firma, čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar, registrovana je za promet medicinskim sredstvima, i to je sve – priča Stanivuković.

Naglašava da kiseonik nije medicinsko sredstvo, nego lijek.

– Imate registar, stavka veleprometnici, koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet naveliko lijekova, i Pravilnik koji kaže da je medicinski kiseonik lijek. To je egzaktna činjenica. Kada pogledamo registar, na njemu nigdje nećete vidjeti naziv ove firme. Tražili smo informacije od Agencije za lijekove.

TGT nije prometovala nijednu marku medicinskog gasa, a Agencija za lijekove je jedina koja je za to nadležna. U njihovim spisima je samo firma “Messer” iz Njemačke, koje je na teritoriji BiH prometovala dva miliona KM medicinskog kiseonika, koji je otišao na teritoriju Federacije BiH, a ne na teritoriju Republike Srpske – navodi Stanivuković.

Tvrdi da zvanično u Republiku Srpsku nije uvezen i prometovan medicinski kiseonik, tačnije nije od 2017.

– Kažu da je ova firma u registru lijekova Agencije za medicinska sredstva i dodaju da imaju dozvolu za promet medicinskih lijekova, što je notorna laž. Oni na ovaj način uništavaju živote i skrnave istinu. Kasnije tražim izvod, u kom kaže ovako: registar proizvođača lijekova, i na tom registru takođe nema firme TGT Tehnogas.

Taj kiseonik niko nije kontrolisao, nema atest, dozvolu i nije prošao kroz Agenciju za lijekove. Kao što sam danas rekao: postoje dvije istine i ne zna se koja je katastrofalni i bolnija. Prva je da su uvozili tehnički – industrijski gas i da Klinički centar nikada nije prometovao medicinski! Po pravnom prometu, sve je tehnički – industrijski gas, nema medicinskog.

Da li su oni to papirološki prometovali kao tehnički, a u bocama bio medicinski, najboljeg kvaliteta, ja to ne znam. Ali onda je to grubo falsifikovanje dokumenata i isprava. Ogromno krivično djelo za koje moraju odgovarati Čađo, direktor UKC i neko iz ministarstva, vjerovatno ministar, Republička inspekcija, direktorka Matijević, koja na to nije reagovala – navodi on.

Dodaje da je, papirološki gledano, u Klinički centar uvezen industrijski gas.

– Kako ćemo to dokazati kada niko nije uradio provjeru toga, jer taj gas nije prošao provjeru Agencije za lijekove. Ministarstvo tvrdi da je TGT Tehnogas nosilac dozvole za lijek. Šta znači biti nosilac dozvole? Znači da oni imaju kompaniju od koje mogu uvoziti medicinski gas, ali nikada nisu prometovali medicinski gas, jer nisu registrovani za promet lijekova. Direktor Agencije za lijekove je potkrijepio sve što sam rekao – zaključio je Draško Stanivuković.

Izvor: srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.