Dodik jasan: Potrebno je povući se sa nivoa BiH i izraditi zakone za Republiku Srpsku

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je potrebno povući sve saglasnosti na odluke date ranije za nivo BiH i ukinuti njihovu primjenu, pa za par mjeseci izraditi sasvim novo zakonodavstvo Republike Srpske, a u drugoj fazi, ako to ne bude, ući u proglašenje nezavisnosti Republike Srpske na miran način.

Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništiti sve odluke i povući naše saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu kao što je recimo saglasnost za vojsku i povući se iz te strukture – izjavio je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je potrebno povući se i iz sporazuma o indirektnim porezima i o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu VSTS.

– Potrebno je poništiti svako postojanje Agencije za istrage i zaštitu SIPA na prostoru Republike Srpske, indirektnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome”, rekao je Dodik.

On ističe i da je neophodno da Narodna skupština Republike Srpske da Vladi rok od tri mjeseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, vojsku i visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske.

Dodik je rekao da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda BiH, a sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na teritoriji Republike Srpske.

– Isključivo prihvatiti ono što piše u Dejtonu, odnosno `slovo Dejtona`

– To znači redukcija Savjeta ministara na tri ministarstva i da je on pomoćno tijelo Predsjedništvu BiH i ništa više – naglasio je Dodik.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da šume ostaju u vlasništvu Republike Srpske dok se ne donese zakon na nivou BiH, Dodik je poručio da taj zakon nikada neće biti donijet na nivou BiH.

. To je nešto što muslimani traže 20 godina. Kada smo razgovarali o imovini to je bio zahtjev, da se prvo na nivou BiH sva imovina tamo evidentira, a onda bi mi morali da čekamo njihovu blagonaklonost, pa da oni nešto kažu. To nije samo ta priča. To je urušavanje Ustava. To je urušavanje naših prava – ocijenio je Dodik.

Nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo sporni zakon, a nije sve završio, ističe Dodik, na scenu sada stupa Ustavni sud BiH i “nastavlja svoje” od poljoprivrednog zemljišta do koncesija, pokušavajući sve to da zabrani Republici Srpskoj i spriječe je da odlučuje.

– Licemjerna EU nama piše da BiH može dobiti kandidatski status onda kada se eliminiše visoki predstavnik i kada sudije Ustavnog suda BiH budu domaće sudije, a sve rade na tome da se dovede neki navodni novi visoki predstavnik koji nema legitimitet. To doprinosi opštem stanju neke loše percepcije o BiH – naveo je Dodik.

On je istakao da nema nikakvog smisla uvažavati Ustavni sud BiH koji ovako presuđuje, koji mijenja čak i svoje ranije donijete odluke.

Dodik je napomenuo i da u Ustavu piše da je fiskalni suverenitet isključivo na entitetima i da ga BiH nema, te istakao da prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti jedna od najtežih nametnutih odluka za koju su, nažalost, saglasnost dali neki predstavnici Republike Srpske.

– Prenesena je nadležnost na indirektne poreze, pa sada imamo situaciju da nam gotovo u kontinuitetu kasne sa sredstvima, kao što su sada koristili u Federaciji BiH naših 12 miliona KM šest mjeseci – rekao je Dodik.

Govoreći o osnovu za tvrdnju da BiH nema svoju imovinu, Dodik je podsjetio da postoji pismo iz 1998. godine kada je OHR napisao da imovina po Ustavu pripada entitetima.

– Taj Ustavni sud, koji inače podržava svaku odluku OHR-a, sada to ignoriše. BiH nema pravo na imovinu! Svih ovih 20 godina se pokušava da se provuče da BiH ima neku imovinu, što nije tačno – naglasio je Dodik.

On je poručio da je davno pređena “crvena linija”, ali narod treba da to vidi.

“Ujedinjene nacije ne uvažavaju BiH”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da UN ne uvažavaju BiH i da je generalni sekretar UN Antonio Guteres morao da zna da nije bilo kolektivne odluke Predsjedništva BiH za odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u NJujork na sjednicu Generlane skupštine.

– Zašto da mi uvažavamo ljude koji nas ne uvažavaju? Nije u pitanju uvažavanje mene, nego Predsjedništva BiH. Oni ne uvažavaju BiH – rekao je Dodik za RTRS.

On je napomenuo da uvijek u ovo vrijeme kada se održava Generalna skupština UN nikada Srbin nije bio predsjedavajući Predsjedništva BiH i da to “vješto koriste muslimani”.

Dodik je istakao da je Komšić se u NJujorku susreo i sa Vjosom Osmani, predsjednikom samoproglašenog Kosova, koje BiH ne priznaje, što, takođe, predstavlja kršenje odluka u Predsjedništvu BiH.

– To samo pokazuje da ne drži do BiH, nego do ličnog stava Komšića – rekao je Dodik.

On kaže da se Komšić ugodno osjeća sa Osmanijevom i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, da se drže sastanci i da na visokom nivou priča samo o tome da su problem Srbija, Srbi i Republika Srpska.

– Zato je najpametnije razići se i da svako radi svoj posao – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH i ponovio da je moguć miran razlaz u BiH.

Dodik je istakao da je potpuno uvjeren da sloboda srpskog naroda ovdje zavisi od toga hoće li Republika Srpska biti nezavisna država.

Srpski član Predsjedništva BiH je ponovio da je potrebna objektivna ocjena o broju stradalih Srba i Bošnjaka, odnosno istina o stradanju u Srebrenici, a ne da se satanizuju Srbi i neopravdano koristi termin “genocid”.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.