Ovisnost BiH o ruskom gasu: Rusija steže energetski obruč oko naše zemlje

Priča o ovisnosti Bosne i Hercegovine o ruskom gasu postaje sve ozbiljnija. 

Dok se u Federaciji BiH ne poduzima ništa na izgradnji južne interkonekcije kojom bi se osigurao plin iz drugog izvora, a ne samo iz Rusije, ključni ljudi Milorada Dodika u Vijeću ministara BiH u Vladi Republike Srpske rade sve kako bi se Rusiji omogućilo da se pokloni cijelom bh. tržište gasom i ugrozi projekt južne interkonekcije. Nažalost, nečinjenje Vlade FBiH na projektu južne interkonekcije potpuno  ide na ruku ovoj priči.

Rusija je u ovom trenutku bh. tržište gasom „napala“ iz dva pravca – sa sjevera i sa istoka Bosne i Hercegovine.

Stručnjak za gasnu privredu Almir Bećarević za „Slobodnu Bosnu“ je objasnio ove ruske aktivnosti na tlu Bosne i Hercegovine i posljedice:

„Napad sa sjevera je gasovod koji je provučen ispod rijeke Save na granici BiH i Hrvatske. Tu je ruska Optima grupa u kojoj posluju i Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i benzinske pumpe zatražila licencu od Regulatorne komisije za energiju RS (RERS) sa sjedištem u Trebinju za trgovanje gasom koji već ulazi na Brodu i koji bi se trebao kamionima razviti industrijskih potrošača. „Napad“ sa istoka će ići u dva pravca. Jedan pravac je izgradnja gasovoda od Batajnica u Srbiji prema Rači, Bijeljini, preko Brčkog i dalje prema Banjalucima. 

Druge aktivnosti sa istoka je najava gradnje dvije manje gasne elektrane snage dva puta po 32 megavata za šta su Rusi već kupili zemlju u Zvorniku. Ove elektrane bi za Sarajevo i FBiH mogle biti spornee u zimskim mjesecima jer Sarajevo već na temperaturi od -5 stepeni koristi više od 70 posto zimskog dnevnog kapaciteta. Ako se te elektrane izgrade Sarajevo, mogle bi ostati bez gasa tijekom najhladnijih zimskih dana “, kaže Bećarević.

KRŠENJE PROPISA

Tu dolazimo do priče o gradnji južnih interkonekcija koje nije samo pitanje diverzifikacije, nego i sigurnosti snabdijevanja glavnog grada BiH gasom. Ovaj projekt se ugrožava ulaskom ruskog gasa ispod rijeke Save. Iako je bilo planirano da se taj plin koristi isključivo za rad Rafinerije Brod Optima Grupa je od Regulatorne agencije za energiju RS (RERS) dobila dozvolu za trgovinski gas na teritoriji Bosne i Hercegovine.

„Regulator iz Trebinje je Optima Grupi dao dozvolu za trgovinu gasom na teritoriji cijele BiH što nigdje i nijednim propisima na razini BiH  nije definisano. To je kršenje svih mogućih propisa. Ne, oni to rade jer je Gazprom već uložio ogroman novac za izgradnju pet kilometara gasovoda (deset milijuna KM) i milion do dva milijuna KM za izgradnju CNG postrojenja. U tom preotimanju tržišta gasa od Republike Srpske u Federaciji BiH prvi će meti biti Mittal i od toga novca koji će zaraditi u FBiH Rusi će  dobiti potencijal za gradnju gasovoda od Zvornika do Banjaluke čime će tržište FBiH iskoristiti za svoje investicije. Istovremeno, Vijeće ministara BiH već dvije godine odbija da potpiše međudržavni sporazum između BiH i Hrvatske o taktičkim spajanjima južne interkonekcije koji je pripremio BH-Gas i dostavio Vijeću ministara BiH “.

UGROŽENI PROJEKTI

Šteta koju trpi FBiH zbog neizgrađenih južnih interkonekcija je ogromna. Ne samo da se BiH onemogućuje snabdijevanje gasom iz dva pravca i time stvara ovisnost o ruskom gasu nego se dovode u pitanje u druge investicije koje bi bile moguće njenom izgradnjom. Jedna od tih investicija gradnja je plinskog postrojenja u Termoelektrani Kakanj od 50 megavata  koji je planiran još 1999. godine.

„Sa južnom interkonekcijom zadovoljavaju se svi evropski standardi, kao postrojenjem u Kaknju bismo zadovoljili i ekološke standarde. I umjesto da to radimo u Kaknju sada se to radi u Zvorniku “, priča Bećarević.

Dodiku i premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću koji je prije nekoliko dana bio u Sankt Petersburgu i dogovorio s ruskom kompanijom „Nevski zavod“ gradnju plinskih elektrana u Zvorniku na ruku ide i pasivnost Vlade FBiH koja je još 2018. godine naložila Ministarstvu energije, rudarstvua i industrije FBiH da prati aktivnosti na gradnji južnih interkonekcija, a koje nije poslalo nijednu urgenciju Vijeću ministara BiH da bi konačno potpisao sporazum s Hrvatskom bez kojeg nema gradnje južnih interkonekcija.

Izvor: SB
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.