Novi ruski “alat”: Hakeri u službi širenja propagande

Ruske tajne službe i dalje snose odgovornost za kibernetičke napade u brojnim državama svijeta. Bezbjednosne službe strahuju da bi Moskva mogla pokušati da utiče na izbore za njemački Bundestag.

Putinovi hakeri su u predsjedničkoj kampanji u SAD 2016. prvo hakovali mejlove Demokratske stranke a potom objavili određene sadržaje. Takođe i na izborima u Francuskoj 2017. ruski hakeri su navodno ukrali hiljade mejlove Makronovom izbornom timu, koje su potom objavili u Internetu. Takve operacije se u žargonu tajnih službi nazivaju – „Hack&Leak” (hakovanje i curenje).

„Cilj plasiranja dezinformacija je da se postojeći društveni konflikti dodatno zaoštre”, kaže politikolog Tomas Rid sa američkog Džon Hopkins univerziteta. On ističe da ovakve „političke sabotaže” nisu novum, već veoma stari način po kojem funkcionišu tajne službe. Ali, dodaje da su prije svega novum hakerski napadi i eksploatacija društvenih medija.

Službe bi u Njemačkoj voljele da mogu brzo na to reagovati. Zbog toga je još 2018. osnovana radna grupa „Hibrid” u koju je uključeno nekoliko državnih službi, među kojima su Savezna služba za zaštitu ustava (BfV), Savezna služba za bezbjednost (BSI) i Savezna tajna služba za inostranstvo (BND). Članovi radne grupe se redovno sastaju pod vođstvom Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi razgovarali o „hibridnim prijetnjama” – kibernetičkim ili sajber napadima i ciljanom širenju dezinformacija.

Jedna podgrupa se bavi samo parlamentarnim izborima zbog dezinformacija, kao i inostranog uticaja na predstojeće izbore.

Nedvno su BSI i BfV upozoravale poslanice i poslanike Bundestaga na moguće sajber napade lažnim mejlovima i ukazali na kampanju pod nazivom „Ghostwriter”. Iza nje stoji navodno ruska Vojna tajna služba.

U jednoj internoj prezentaciji je navedeno da je „Gostwriter” pokušao „više od 300 napada” na 60 političara na lokalnom nivou i 70 poslanika – što onih u Bundestagu što u pokrajinskim parlamentima.

Izvor: DW

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.