Michelin testirao gume bez zraka na cestama Münchena

Gume pod nazivom Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) otporne na bušenje doživjele su svoju premijeru na javnim cestama u sklopu izložbe IAA Mobility u Münchenu

IAA Mobility u Münchenu bilo je mjesto još jedne svjetske premijere. Nakon više godina istraživanja i razvoja te testiranja na zatvorenim područjima, Michelin je svoju revolucionarnu automobilsku gumu bez zraka, Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) prvi puta upravo na ovoj izložbi testirao na javnim cestama. Za te su potrebe gume Uptis postavili na Mini Electric te obavili prve vožnje u javnosti.

Gume Uptis, i dalje u fazi prototipa, privukle su pozornost mnogih prolaznika i posjetitelja IAA Mobilityja, poručuju iz Michelina. Njihova “čudna” potporna struktura, koja zamjenjuje zrak iz uobičajenih pneumatika, na svakoga tko vidi ovakvu gumu ostavlja snažan dojam, jer je zaista neuobičajen prizor. Putnici koji su sjeli u električni Mini s ovim revolucionarnim gumama, unatoč početnom oprezu, kazali su kako nisu primijetili nikakvu razliku u vožnji od vožnje s pneumatskim gumama.

Michelin će Uptis seriju guma lansirati u prodaju vjerojatno 2024. godine. Cilj im je novim dizajnom spriječiti bušenje guma, ali i korištenjem održivih materijala doprinijeti očuvanju okoliša.

Prednosti ovakvih guma pred pneumaticima jest činjenica da su ove otporne na pucanje, odnosno da se ne mogu probušiti. Također, vozač ne mora brinuti o održavanu pravilnog tlaka u njima, niti će se one neravnomjerno trošiti zbor neodgovarajućeg tlaka. U Michelinu procjenjuju da oko 20% guma svake godine bude odbačeno zbog puknuća ili nepravilnog trošenja.

 

Izvor: Index.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.