Da li se Kina vraća socijalizmu i kuda je vodi predsjednik Xi Jinping

Kina je prije tri decenije otvorila vrata kapitalizmu, a sada je njen predsjednik Xi Jinping želi djelomično vratiti socijalizmu.

Transformacija u državu tržišne privrede bila je posljedica uvjerenja da će od ekstremno bogatih korist imati cijelo društvo. Time su se pokušale ukloniti negativne posljedice Kulturne revolucije, i to čim je prije moguće. Nastala je srednja klasa koja ima dobar životni standard.

Podjela bogatstva

Kina je prije 50 godina bila na dnu u skoro svim aspektima, a sada je glavni konkurent Sjedinjenim Američkim Državama. Ekonomski razvoj je značio i nastanak velikog jaza u prihodima. To je najbolje uočljivo u životima djece.

Potomci onih, koji su 80-ih godina stekli vlasništvo nad tvornicama i sada imaju velike prihode, voze skupocjene automobile. S druge strane, primjera radi građevinski radnici se pitaju da li će ikada imati svoj dom.

Komunistička partija je uspostavljeni sistem nazvala socijalizmom sa kineskim karakteristikama. Međutim, u mnogim aspektima društvo nije socijalističko. Partijski generalni sekretar i predsjednik države Xi Jinping je odlučio da to više nije prihvatljivo.

Partija ima odgovor za sve

Prema pisanju BBC-a, odlučio je da komuniste djelomično vrati Komunističkoj partiji. To čini pod sintagmom “zajednički prosperitet”. Ova krilatica je postala temeljom Jinpingovog djelovanja.

Ovo znači preraspodjelu bogatstva, borbu protiv utaje poreza, učiniti školovanje dostupnijim i reduciranje privatnog školstva. Nova politika odražava se i u suzbijanju moći velikih tehnoloških kompanija.

Da li Jinping zaista vjeruje u socijalističke ideje? Kako je naveo BBC, vrlo je teško biti u potpunosti uvjeren u to, ali da je dojam da je to na djelu. U prošlosti to nije bio slučaj kod mnogih partijskih zvaničnika.

Za Jinpinga povratak socijalizmu prije svega podrazumijeva preraspodjelu bogatstva i povratak partije u svakodnevnicu ljudi. Povratak u svakodnevnicu, između ostalog, znači da se djeci ograniči igranje videoigara na tri sata dnevno. Osim toga, odnedavno je parovima dopušteno da mogu imati troje djece.

Kako je naveo BBC, Komunistička partija ima odgovor za fudbal, kinematografiju, muziku, filozofiju, demografiju, jezik, nauku i sve ostalo.

Suprotno očevim uvjerenjima

Da bi se razumjelo zašto se ovo radi, potrebno je razumjeti porijeklo aktuelnog predsjednika. Jinpingov otac Xi Zhongxun je bio ratni heroj i umjereni komunista. Bio je pritvoren tokom vladavine Mao Zedonga.

Zhongxunova supruga je bila primorana da ga denuncira. Nakon što je njegov otac rehabilitovan 1978., zalagao se za ekonomsku liberalizaciju provincije Guangdong i smatran je vrlo progresivnim.

Mnogi se pitaju zašto Jinping ide putem za koji djeluje da mu nije svojstven, s obzirom na to da mu je otac bio u zatvoru zbog podržavanja reformi? Postoji nekoliko mogućih razloga zašto je to tako.

Možda nije saglasan sa ocem po određenim političkim pitanjima te da neće imati politiku kakvu je imao Mao Zedong. Uprkos tome, mnogima su ove promjene iznenađujuće.

Jinping je imao 15 godina kada mu je otac pritvoren, a zbog čega je bio primoran da obrađuje zemlju. Živio je u pećinskoj kući. Za pretpostaviti je da su teški životni uslovi očvrsnuli njegov karakter te da su u njemu mogli izazvati mržnju prema politici i vlasti.

No, analitičari smatraju da je među onima koji su uvjereni da samo snažan lider može onemogućiti da Kina bude ono što je bila 60-ih i 70-ih godina. U međuvremenu omogućeno mu je da upravlja najmnogoljudnijom državom na svijetu onoliko koliko on hoće.

Za napomenuti je da je ovo samo pretpostavka, jer Jinping nikada ne objašnjava svoje odluke. Kineski zvaničnici ne daju intervjue, čak ni medijima koji su pod kontrolom Komunističke partije.

S obzirom na prethodno spomenuto, vrlo je teško kazati koja će pravila biti nova i koliko će promjene biti dalekosežne. Ono što je najveći problem jeste neizvjesnost izazvana odlukom Jinpinga da promijeni politiku – da li će npr. poslovna pravila koja vrijede sada, vrijediti za mjesec dana.

Pojedini su mišljenja da je ovo samo dio “odrastanja” Kine te da će se okolnosti stabilizirati u dogledno vrijeme. Nije jasno koliko će ove promjene biti duboke.

Sigurno je da bilo koju promjenu treba posmatrati kroz ono što se zove “zajednički prosperitet” te da se Komunistička partija neće odreći svoje moći, piše BBC.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.