Bebu u Turskoj su greškom cijepili protiv korone

Jednomjesečno dijete greškom su cijepili u Turskoj protiv covida-19, ali je dobro, rekao je u četvrtak doktor koji ga prati, što je prvi poznat slučaj cijepljenja dojenčeta u svijetu koji je uznemirio javnost.

“Jednomjesečno dojenče u julu je pogreškom cijepljeno protiv covida-19, umjesto protiv hepatitisa”, rekao je za AFP dječji infektolog s Egejskog sveučilišta Zafer Kurugol koji prati malenog.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao cjepivo u okolici Izmira odmah uvidio pogrešku i obavijestio nadležne.
Dijete je odmah prevezeno u bolnicu u Egeju, gdje je pregledano i praćen mu je srčani ritam.

Doktori su ga pratili sedam dana i nisu otkrili nikakve negativne posljedice.

“Napustio je bolnicu potpuno zdrav, kakav je i došao (…) Nije imao ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput povišene temperature. Majka ga je nastavila dojiti”, rekao je Kurugol.

Djetešce danas ima 4 mjeseca, zdravo je i doktori ga redovito pregledavaju.

Pretrage su pokazale da je razvio antitijela na covid-19, dodao je infektolog koji nije htio reći kojim je cjepivom dijete cijepljeno.

U Turskoj se trenutačno primjenjuju dva cjepiva, BioNTech-Pfizerovo i CoronaVac.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na upit agencije France Presse rekla da ispitivanja još traju, ali da “treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom djelovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod djece te o profilu neštetnosti cjepiva među djecom, kako bi se utvrdile prednosti i rizici cijepljenja” mladih osoba.

Pfizer je ove sedmice objavio da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vodi obuhvaćena i djeca od šest mjeseci naviše.

Jedini podatci koje je Pfizer dosad objavio odnose se na cijepljenje djece od 5 do 12 godina protiv covida.

Kurugol je na televiziji izjavio da je “veći broj” dojenčadi pogrješkom cijepljen protiv covida u zdravstvenim ustanovama i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.

Tursko ministarstvo zdravstva najavilo je administrativnu istragu.

Izvor: 24sata.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.