U Srpskoj u avgustu rekordna prosječna plata nakon oporezivanja

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu iznosila je 1.025 KM i najviša je do sada, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je veća za 6,5 odsto, a realno za 4,3 odsto, dok je u odnosu na jul ove godine nominalno veća za 0,6 odsto, a realno za 0,4 odsto.

Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.567 KM.

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.501 KM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu 743 KM.

U odnosu na avgust 2020. godine, sva područja ostvarila su nominalni rast plate nakon oporezivanja, a najveći rast zabilježen je u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 23,4 odsto, vađenja ruda i kamena 11,5 odsto i građevinarstva 11,4 odsto.

U saopštenju se navodi da su u avgustu cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, u odnosu na jul, više za 0,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 2,1 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u avgustu je zabilježen u odjeljku prevoz 9,8 odsto, goriva i maziva 17,7 odsto, zatim u odjeljku hrana i bezalkoholna pića tri odsto.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou u avgustu je zabilježen u odjeljku odjeća i obuća 9,4 odsto.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.