Vladika Joanikije: Crna Gora ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da je insistiranjem na cetinjskom ustoličenju odbranjena država Crna Gora i da ona ide naprijed u skladu sa Njegoševim amanetom.

Crna Gora ide naprijed, ka Hristu, ka pobjedi dobra nad zlom, ka vaskrsenju ljubavi. U skladu sa Božijim riječima: “Novo vino u mjehove nove”. To je u skladu sa Njegoševim amanetom Crnoj Gori. Bog će pomoći da tako bude – rekao je mitropolit Joanikije za beogradsku “Politiku”.

Podršku predstavnika bivše vlasti i sadašnjeg predsjednika Crne Gore izgrednicima na Cetinju, mitoropolit Joanikije tumači kao “prizemnu i kratkovidu” zloupotrebu zakonitog vjerskog čina u političke svrhe.

Mitropolit ukazuje da su ti “političari prošlosti” radi očuvanja svojih doskorašnjih pozicija, bili spremni i da “zakrve najrođeniju braću”, što im, ipak, nije uspjelo.

– Ako neko pita da li je Crkva vinovnih nemira, da li je ona uzrokovala sukobe nekim svojim insistiranjnjem – ja odgovaram: naše crkveno ustoličenje (način i mjesto održavanja) spada u ljudska i vjerska prava zagarantovana Ustavom ove zemlje i svim relevantnim međunarodnim konvencijama, a blokada puta i napad na policiju je nešto što sankcionišu zakoni svih demokratskih zemalja. Uvjeren sam da smo insistiranjem na cetinjskom ustoličenju upravo branili i odbranili državu Crnu Goru i njen poredak – poručuje mitropolit Joanikije.

Upitan može li se raspolućena Crna Gora ponovo ujediniti, mitropolit Joanikije ističe da jedino Bog može da uspostavi to jedinstvo, a da je na ljudima da daju primjer jedni drugima kako to jedinstvo žele.

Mitropolit Joanikije podsjeća da unutrašnja raspolućenost Crne Gore traje vijekovima, od davnih i novijih dinastičkih sukoba, preko nedoumica u pogledu orjentacije naroda između različitih ideoloških pravaca sve do danas.

– Vjerujem da si nam te nedoumice date kako bismo odrastali, kako bi sazrijevali i bili bolji – ocjenjuje vladika Joanikije.

On ističe da dešavanja na Cetinju, ipak, nisu bacila sijenku na svečani čin ustoličenja jer, kako navodi, sve veliko i značajno u istoriji Crkve nosti istovremeno i svjetlost vaskrsenja i muku raspeća.

– Tako pomiješane žuč i med morala je izgleda da ponese i čaša kojom je Gospod blagoslovio ustoličenje novog mitropolita na Cetinju. Ako tome dodamo da gotovo nijedan crnogorski vladika nije proveo vrijeme svoje službe bez velike muke od svojih najbližih – onda sjenka nije bačena na svečani čin. Ta sjenka je sjenka krsta Gospodnjeg i mi stojima pod njim svi. Čekajući buduću pobjedu mira i ljubavi – poručio je mitropolit Joanikije.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.