Njemačka kancelarka se oprostila od Balkana

epa09465832 German Chancellor Angela Merkel (L) arrives for the meeting with Serbian President Aleksandar Vucic (R) in Belgrade, Serbia, 13 September 2021. Chancellor Merkel is on an official state visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Njemačka kancelarka Angela Merkel pred sam kraj svog mandata odlučila je da posjeti Srbiju i Albaniju čime su otvorene brojne rasprave u javnosti o tome zbog čega je za svoju oproštajnu posjetu Balkanu odlučila da obiđe baš ove dvije zemlje i kakvu poruku time šalje regionu.

Merkelova se u Beogradu sastala sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, dok je u Tirani čeka sastanak s premijerima država Zapadnog Balkana. O oproštajnoj posjeti najuticajnije njemačke političarke Srbiji i Albaniji analitičari imaju različita mišljenja, a mnogi se pitaju zašto, umjesto ove dvije zemlje, nije izabrala Bosnu i Hercegovinu, koja je u blokadi i gdje pola države bojkotuje novog visokog predstavnika, Kristijana Šmita, koji dolazi upravo iz Njemačke.

Legitimitet

Analitičari ističu da jedan od razloga njene posjete Beogradu upravo i jeste BiH, jer je Merkelova svjesna da Vučić ima snažan uticaj na Republiku Srpsku i njene političare. Podsjećaju da je Vučić prije par dana razgovarao sa Šmitom čime mu je dao legitimitet kao visokom predstavniku. Dodaju da Merkelova upravo preko srpskog predsjednika otvara Šmitu vrata i u Republici Srpskoj.

Ipak, po mišljenju analitičara, to nije i jedini niti je ključni razlog zašto je Merkelova birala baš Beograd za oproštajnu posjetu.

FOTO: WOJCIECH OLKUSNIK/EPA
FOTO: WOJCIECH OLKUSNIK/EPA

Ističu da je Merkelova svojom posjetom Beogradu i Tirani podigla ove dvije zemlje, ali i cijeli Zapadni Balkan, na agendi Evropske unije u vrijeme kada se njene članice sve glasnije protive daljem proširenju.

Savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se 26. septembra. Nakon njih očekuje se izbor nasljednika Angele Merkel, koja je još prije dvije godine najavila da se povlači iz politike. Analitičari ističu da će ona, i nakon što više ne bude kancelarka, imati snažan uticaj u političkom životu Njemačke, te da je na ovaj način dala jasan signal i svom nasljedniku da su Beograd i Tirana ključni igrači na Balkanu.

Važnost regiona

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Miloš Šolaja, saglasan je da Merkelova svojim dolaskom u Srbiju i Albaniju želi da pokaže važnost regiona, koji se na neki način smatrao nebitnim u političkom smislu.

FOTO: VIJESTI.BA/RAS SRBIJA
FOTO: VIJESTI.BA/RAS SRBIJA
Miloš Šolaja

– Činjenica je da je Njemačka ojačala svoju politiku i da Merkelova, bez obzira što joj ističe mandat, neće nestati iz političkog života te zemlje. Nije isključeno da bi jednog dana mogla da bude i neka bitna politička figura za region. Bilo kako bilo, Merkelova svojom posjetom naglašava važnost regiona – kaže Šolaja, ističući da njena posjeta Beogradu i Tirani nije slučajna već je pažljivo isplanirana.

Zašto u posjetu nije uključila i BiH koja je već skoro dva mjeseca u političkoj blokadi?

Šolaja navodi da je Merkelova očito procijenila da BiH ima visokog predstavnika koji treba da riješi te probleme, a ne da ona dolazi i da ih rješava.

Kosovo

Prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da je tema razgovora Merkelove i Vučića bio i Šmit, kojem je srpski predsjednik dao legitimitet kada se prije nekoliko dana sastao s njim.

– Vučić je na određeni način dao legitimitet Šmitu i to sasvim sigurno ima mnogo veze s ulogom Njemačke na Balkanu. Ta država je veoma važna, i Srbija, ali ni bilo koja druga zemlja, ne može da ignoriše njemački pristup bilo kom problemu u Evropi i svijetu. Njemačka je jaka ekonomija, najjača u Evropi. Ako je neko ekonomski jak onda ima i veoma jak politički uticaj – ističe Šolaja.

Smatra da je Merkelova izabrala Srbiju i Albaniju i zbog toga što su te dvije države ključne za razrješenje problema na Kosovu. Šolaja kaže da i u njemačkoj spoljnoj politici postoje prioriteti. Njemačka, kako dodaje on, i ulaskom Šmita na tlo jugoistoka Evrope želi da pojača svoju ulogu na Balkanu.

Takođe, Šolaja napominje da ne treba zaboraviti ni to da su Srbija i Albanija primile jako mnogo njemačkih donacija i investicija, kao ni to da jako mnogo njihovih državljana radi u Njemačkoj.

Investicije

Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević, pak, smatra da za dolazak Merkelove u Srbiju treba zahvaliti isključivo Vučiću i njegovoj stranci SNS.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

On podsjeća da je SNS “kćerka” Evropske narodne partije (EPP), ali i Merkelovih demohrišćana, tako da je Vučić lično, ali i partijski vezan za njemačku kancelarku.

– Njen dolazak u Beograd na kraju mandata znači veliku podršku lično Vučiću, tim prije što Srbiji slijede izbori – ocjenjuje Milivojević.

Ističe da Merkelova nije pomogla Srbiji u ostvarenju njenih državnih i nacionalnih ciljeva, prije svega kada je u pitanju Kosovo. Stoga, kako dodaje Milivojević, Merkelova posjeta isključivo ima veze s ličnim odnosom nje i Vučića.

– Ona je od 2012. godine bila neka vrsta patrona Vučiću. Sjetimo se da su Merkelova i ruski predsjednik Vladimir Putin 2012. godine, sedam dana pred izbore u Srbiji na kojima je smijenjena tadašnja vlast, dali zeleno svjetlo i na neki način pomogli Vučiću i Tomi Nikoliću da formiraju vlast – podsjeća Milivojević.

Kaže da Njemačka jeste među najvećim investitorima u Srbiji, ali da je uglavnom riječ o slabije plaćenim radnim mjestima. On pita šta je sa investicijama iz oblasti visokih tehnologija, i sličnima, gdje su velike plate. Ništa od toga, kako kaže Milivojević, Njemačka nije donijela u Srbiju.

Dolazak Merkelove u Albaniju, kako kaže Milivojević, veliki je plus za tu državu. Tom posjetom, tvrdi on, Merkelova legitimiše sve ono što su albanski nacionalni i državni interesi, pa i ono vezano za Kosovo.

– Očito je da se u hodu stvara velika Albanija potpisivanjem raznih sporazuma, ukidanjem granica između Albanije i Kosova, i tome slično – upozorava Milivojević.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.