Trivićeva o sastanku Šmita sa Vučićem i patrijarhom Porfirijem

Potpredsjednica PDP i narodna poslanica Jelena Trivić poručila je da ne očekuje izvinjenje onih koji su je do juče pljuvali za nekakvo izdajništvo, jer je među prvima rekla da treba razgovarati sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

– Nakon što su se sa Šmitom sastali Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ne očekujem izvinjenje onih koji su me do juče pljuvali za nekakvo izdajništvo, jer sam među prvima, ako ne i prva rekla jasno i glasno da sa Šmitom treba razgovarati – napisala je Trivićeva na društvenim mrežama.

Ona dodaje da su je zbog tog njenog stava mnogi proglašavali neprijateljem Republike Srpske, ali da je to već viđena matrica i da se na to ne treba osvrtati.

Ono što je jasno, kako dosaje Trivićeva, jeste da Šmit, koji definitivno nije izabran u skladu sa pravnim procedurama, jeste jedna od adresa ako se želi postići bilo kakav oblik rješenja novonastale političke krize.

– Stranke iz Srpske, i to primarno stranke vlasti, imaju obavezu zbog interesa Republike Srpske da razgovaraju ne samo sa Šmitom, nego sa svim relevantnim faktorima kako bi se kriza prevazišla. Ostajem pri stavu da i stranke iz Federacije moraju shvatiti da Republika Srpska ne prihvata Inckovu nametnutu odluku, već da o tom treba otvoriti dijalog i naći neki vid kompromisnog rješenja – kaže Trivićeva.

Razgovori

Ona ističe da mema iluzija da će to biti lako uraditi, ali ne vidi kako nas ovo tapkanje u mjestu može bilo gdje dovesti.

– Dakle, razgovor, razgovor, razgovor – poručuje Trivićeva.

Ona apeluje na razum, mudrost, želju za rješavanjem krize, nasuprot zatvorenosti, izolacije i politike od danas do sutra.

– To što je Dodik sam sebi skočio u stomak time što je rekao da se sa Šmitom neće sastajati je njegov problem. Trebao je da razmisli. Da sagleda perspektive dugoročno, da ne gleda sitni politički profit tog momenta, nego da se ponaša državnički. Ali evidentno je da od njega to ne možemo da očekujemo – navela je Trivićeva.

Uprkos velikom izazovu koji Srbija, ali i cijeli srpski narod ima po pitanju Кosova i Metohije, kako dodaje Trivićeva, dobro je znati da Srbija vodi računa o Republici Srpskoj.

– Pogotovo u uslovima u kojima vlasti Republike Srpske vode računa samo o samima sebi i svojim interesima – zaključuje ona.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.