Ovo su simptomi virusa koji trenutno hara Srbijom

Sa polaskom djece u školu, mališana u vrtiće i povratkom ljudi s ljetovanja pojavio se i stomačni virus koji uveliko hara Srbijom. Čitave porodice su zaražene jer se lako prenosi, a djeca imaju malo teži i duži oporavak od odraslih. Pravi probleme tri-četiri dana i veoma iscrpljuje organizam, pa pojedinci završe i na infuziji.

Ljekari kažu da su simptomi ovog virusa mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje, dijareja, a rijetko povišena temperatura. Usljed gubitka elektrolita javlja se i malaksalost.

– Karakteristično kod ovih infekcija je što su eksplozivne, brzo razviju kliničku sliku, ali dolazi i do rapidnog oporavka. Ove virusne infekcije se prenose dodirom, konzumacijom neopranog voća ili povrća i drugo. Zbog toga se lako širi kod djece i odraslih. Prvi simptomi su prodorni i sekantni bolovi u stomaku, učestale tečne stolice, ali i ne tako često povišena temperatura – objašnjava za Kurir dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć:

– Temperatura može da se javi kao odbrambeni mehanizam od virusa. Najčešće ide do 38,5 i ne treba je skidati. Međutim, ukoliko pređe 38,5, onda se mora uzeti lijek.

Ona navodi i da je povraćanje obavezno praćeno mučninom.

– Zbog naglog gubitka tečnosti čovjek osjeti slabost u ekstremitetima, malaksalost i gubitak snage. Oporavak može da traje do nedelju dana, ali virus jenjava posle tri-četiri dana, kada se smanjuje mučnina i broj stolica. Kod djece je to malo duže, jer je stomačni virus za njih malo ozbiljniji nego što je to kod odraslih.

Tečnosti

Prema njenim riječima, kod stomačnog virusa je neophodno nadoknađivanje tečnosti u vidu rehidratacionih voda, supa, infuzija za oralnu upotrebu, poput “orosala”, jer je neophodno nadoknaditi izgubljene soli, šećere i minerale.

– Sok od paradajza je dobar za nadoknađivanje kalijuma. Za bolove u stomaku treba koristiti blagi analgetik koji će smanjiti prenadražajnost crijeva – kaže dr Šehić.

Naglašava da nikako ne treba zaustavljati proliv jer se kroz stolicu gubi izazivač infekcije:

– Može se koristiti probiotik kako bi se poboljšala crevna flora. Ovo je praskava infekcija koja kod djece izaziva proliv i za njih je malo opasnija zbog gubitka tečnosti, pa moraju istog časa da se rehidriraju. Nekada se moraju i hospitalozovati kako bi se djetetu dala infuzija. Zbog toga je kod dece malo duži oporavak.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.