Lukić: Smjena Dodika je problem cijele Srpske

BiH nema visokog predstavnika, jer on nije izabran na način kako su do sada birani svi visoki predstavnici, a Kristijan Šmit je nametnut od SAD i EU.

Ovo je u Trebinju rekao Radomir Lukić, predsjednik Prve SDS, komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da visoki predstavnik treba da smjeni srpskog člana Milorada Dodika.

– Stav Prve SDS je da zahtjev za smjenu Milorada Dodika, nije nešto što se tiče samo SNSD i Milorada Dodika. To je problem cijele RS, njene političke zrelosti, jer je srpski narod u RS birao Milorada Dodika, pa je njegova zaštita obaveza svake političke stranke u Srpskoj, parlamentarne i neparlamentarne,  zbog RS i biračkog tijela, kao i ustavnog položaja RS i ustavnih rješenja u BiH – istakao je on.

On je naveo da je razumljivo je što predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić  traži uklanjanje konstitutivnosti iz ustavnog uređenja  BiH, jer je on živi, kako je rekao Lukić, dokaz da se krši načelo konstitutivnosti, pošto nije izabranik, nego predstavnik hrvatskog biračkog tijela u Federaciji BiH.

– Komšić bi ovim želio da pribavi naknadu legitimnost koju sada nema, pa se zalaže da se ukloni načelo na kome opstaje  i jedino može opstati BiH, jer ona na apstraktnom građaninu ne može opstati. Prijedlog Željka Komšića je neprihvatljiv. Za divno čudo, niko se ne osvrće na njegove zahtjeve da umre Dejtonski sporazum , koji počiva na konstitutivnosti naroda i na dva entiteta, ne čuje se nijedna riječ kritike – istakao je Lukić.

Dejton

Predsjedni Prve SDS je naveo da bošnjačka strana stalno podriva Dejtonski sporazum, na šta nema reakcija, a kad neko kaže da zbog podrivanja Dejtona treba mirno da se razilazimo to nailazi na kritiku da je riječ o rušenju Dejtonskog sporazuma, što jasno pokazuje dvojne  standarde velikih svjetskih sila.

On je pozvao sve stranke u RS da istraju u borbi za eliminaciju ovih odredbi koje Sud, Tužilaštvo BiH I Bošnjaci žele da provedu, jer politički proces ne može biti nastavljen dok se jedan ovakav, neodrživ, zakon ne eliminiše.

Odgorvarajući na pitanje o mirnom razdružvianju  u BiH, Lukić je istakao da ne vidi razloga da se ne otvori razgovor o tom pitanju.

– Ne vidim razloga ni da se ide silno u to. Silno treba ići samo ako je ugrožena konstitutivnost kao temelj ravnopravnosti  tri naroda u  BiH – istakao je predsjednik Prve SDS.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.