Imunolog: Pandemija bi mogla trajati još par godina, onda će prijeći u endemiju

Imunolog Zlatko Trobonjača komentirao je u Dnevniku Nove TV situaciju s koronavirusom.

Hoće li zbog čestih mutacija trebati uskoro mijenjati sastav cjepiva?

Vidimo da je delta virus po svojim obilježjima poseban virus unutar SARS-CoV2 skupine virusa. Dakle, da se izuzetno snažno množi u nosnoj i usnoj šupljini i da ga zbog toga mRNA cjepiva relativno slabo kontroliraju. U principu bilo bi puno bolje kad bismo imali cjepivo koje bi moglo vidjeti snažno stvaranje IGA protutijela pa se zato razmišlja o proizvodnji cjepiva koje bi se davalo intranazalno, dakle u obliku jednoga spreja uštrcavalo u nosnu šupljinu. Takva IGA protutijela bi zasigurno bila zaštitna i puno više neutralizirala delta soj, ali i neke druge sojeve koji naravno ulaze preko nosne ili usne šupljine nego ovo cjepivo koje se daje direktno u mišić.

Hoćemo li uskoro imati lijek u obliku tableta?

Znamo da je Pfizer krenuo u istraživanje i dizajn jednog lijeka koji bi trebao blokirati glavnu proteazu virusa. To je jedan pametan pristup u dizajnu lijeka protiv ovoga virusa jer, u principu, sada jedino što imamo u borbi protiv virusa od lijekova su kortikosteroidi koji se koriste u drugoj fazi virusne bolesti, dakle kada nastupa ona citokinska oluja i prekomjerna upala.

Mislite li da bi se zbog svih ovih mutacija mogao razviti zarazniji, opasniji soj od postojećih?

Naravno, ne treba plašiti ljude s takvom mogućnosti jer je vrlo mala, ali naravno da postoji. Da se temeljem određene mutacije virus prilagodi, postane više zarazan, ali stekne određene karakteristike koje bi mogle voditi u razvoj teže bolesti pa čak i povećanje smrtnosti. Dakle, da, koronavirusi imaju takvu mogućnost, to znamo po SARS-u i po MERS-u. SARS ima smrtnost oko 10 posto, a MERS i preko 30 posto. Ovaj virus se ne može pretvoriti u SARS ili MERS jer je on evolucijski otišao jednim drugim putem.

Izgleda da ova priča s koronavirusom neće tako skoro završiti. Kako predviđate iduće faze epidemije?

Mislim da će pandemija s vremenom, vjerojatno tijekom iduće godine ili nekoliko godina, prijeći u endemiju, a to znači virus koji će neprekidno cirkulirati unutar naše populacije, ali bez većeg broja inficiranih ili će se taj broj inficiranih povećavati sezonski.

Dogodit će se da će se jedna populacija inficirati, a za to vrijeme će dio populacije izgubiti imunost pa će ovaj inficirani dio zaraziti ovaj koji je postao osjetljiv na virus. Dok ova preboli, pojavit će se nova populacija koja će se opet moći inficirati i doći ćemo u jedno stanje koje ja vrlo često opisujem poput mačke koja lovi svoj rep. Stalno će se oslobađati jedna populacija koja će biti osjetljiva i omogućavati da virus trajno traje u obliku endemije u našoj populaciji, rekao je za Novu TV.

Izvor: Nova TV
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.