Stanić upozorava da se virus širi, a bolnice ne grade

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić kazao je da je pandemija dala višemjesečni predah koji Republika Srpska nije iskoristila, dok je Republika Srbija za četiri mjeseca izgradila i opremila treću ‘kovid’ bolnicu.

– Za sve to vrijeme Republika Srpska gradila je garažu, svjesno kažem Republika Srpska, a ne UKC RS, jer je odlukom Vlade RS, a na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Vlada preuzela finansiranje garaža – istakao je Stanić.

On je kazao da se pacijenti ne mogu liječiti u garaži.

– Mi ćemo vjerovatno i dalje zborovati, pjevati “Ne može nam niko ništa…” i imati jednu od najvećih smrtnosti u Evropi, jer pacijenti se ne mogu liječiti u garaži – pojasnio je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS podsjetio je da je prije tri sedmice Republika Srpska imala 40 oboljelih, a danas 300, te da je SDS upozoravao da će se virus sa masovnih okupljanja proširiti Srpskom.

– U decembru 2020. Republika Srbija je otvorila čak dvije namjenski izgrađene bolnice u Beogradu i Kruševcu. Upravo je završena vrhunska ‘kovid’ bolnica u Novom Sadu, koja je izgrađena za samo četiri mjeseca. Tako se vodi briga o narodnom zdravlju, tako se brane životi njenih građana tako se gradi Srbija– istakao je Stanić.

Bolnice

On je kazao da je jedno prelazak već postojeće bolnice u Kovid režim, jer se time onemogućava nesmetano liječenje pacijenata oboljelih od drugih bolesti izuzev kovid-19 a sasvim nešto drugo izgraditi posebnu ‘kovid’ bolnicu, namjenski rađenu samo za pacijente oboljele od korone, čime se postiže vrhunsko liječenje oboljelih od kovida-19, ali i neometano liječenje svih ostalih pacijenata oboljelih od niza drugih bolesti.

– Na UKC RS popunjeni su već sada kapaciteti Infektivne klinike, drugi i treći sprat Centralnog bloka su prešli u Kovid i popunjeni su. Svakom laiku je jasno da će tako biti onemogućeno liječenje svih ostalih pacijenata i to za cijelu Republiku Srpsku. Koliko će tumora za vrijeme zastoja preći iz operabilnih u neoperabilne, koliko će dijagnoza biti kasno postavljene i koliko će terapija zakasniti znaju samo oni koji su u nevrijeme počeli graditi garaže umjesto ‘kovid’ bolnice. Srbija je izgradila tri, a mi nijednu– sugerisao je Stanić.

On je naglasio da je jedina naša sreća što naša matica Srbija misli na budućnost, dok smo mi zarobljeni u prošlosti i tu budućnost obezbijediće i ‘kovid’ i ‘non kovid’ pacijentima Srpske.

– Neka Bog čuva Srbiju, jer dok je Srbije i mi se imamo čemu nadati– zaključio je Stanić.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.