Marčeti CIK dozvolila da kaznu plati u 12 rata

Centralna izborna komisija BiH dozvolila je političkoj partiji Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta, sa sjedištem u Drvaru, da novčanu kaznu u iznosu od 4.000 KM plati u 12 mjesečnih rata.

Za razliku od velikih partija, koje godišnje obrću stotine hiljada maraka, one manje, poput Marčetine, nemaju ni nekoliko hiljada. Ali očigledno im je zajedničko to da znaju da krše zakon.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK, primili su molbu Zavičajnih socijaldemokrata da kaznu izrečenu 26. maja 2021. zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH, plate u ratama „iz razloga što kao mala stranka nisu u mogućnosti da plate iznos kazne u cjelosti“.

Služba CIK je predložila da joj se to i dozvoli, počev od 1. septembra. Prva rata je 370 KM, a narednih 11 po 330 KM.

Zamjenica predsjednika CIK, Irena Hadžiabdić, pojasnila je da zbog poteškoća sa naplatom novčanih kazni, izlaze u susret strankama i dozvoljavaju im plaćanje kazni na rate.

Članica CIK, Vanja Bjelica Prutina, upozorila je da se ovakvoj praksi jednom mora stati u kraj.

FOTO: YOUTUBE/CIK BIH/SCREENSHOT
FOTO: YOUTUBE/CIK BIH/SCREENSHOT

CIK BiH

– Slažem se da je to nastavak prakse i ja ću glasati za to. Ali mi možda već od naredne godine trebamo razmotriti promjenu takve prakse. Sama visina novčanih kazni često nije odvraćajućeg karaktera, ona je u skladu sa nekim ranijim praksama. Ali, sa druge strane je činjenica da CIK uvažava sve ovakve zahtjeve i molbe, pa ćemo tako uvažiti i ovu. Onda se postavlja pitanje koliko će ta novčana kazna, koja je po visini relativno niska i koju je još moguće platiti na rate, koliko će to biti odvraćajućeg karaktera – rekla je Bjelica Prutina.

Takođe, CIK je pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti protiv 24 političke partije u BiH zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija. Njihov grijeh je u tome što do kraja marta nisu podnijele finansijski izvještaj za 2020. godinu. Ako se dokaže njihova krivica, CIK će naknadno odlučiti o visini kazni.

Od partija poznatijih javnosti u Srpskoj, na spisku su Srpski pokret obnove RS sa sjedištem u Šipovu, čiji je predsjednik Radmilo Golijanin, Srpska radikalna stranka 9. januar, sa sjedištem u Bijeljini, zastupana po predsjedniku Mirku Blagojeviću, te Srpska napredna stranka FBiH, predsjednika Duška Raduna.

Zanimljivo je Radun nedavno potpisao sporazum o zajedničkom nastupu sa DNS na idućim izvorima u Federaciji.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.