Merkelova pozvala Šmita i Incka na razgovor: Tema reforme i evropski put BiH

epa09358100 German Chancellor Angela Merkel holds her annual summer press conference at the Federal Press Conference (Bundespressekonferenz) in Berlin, Germany, 22 July 2021. The traditional media briefing usually takes place during summer time. EPA-EFE/MICHAEL TIMM / POOL

Angela Merkel, njemačka kancelarka, će u srijedu, 18. avgusta, u svom kabinetu primiti Kristijana Šmita, novog visokog predstavnika, i njegovog prethodnika, Valentina Incka.

Tema razgovora će biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Na pitanje da li je ovaj sastanak organizovan zbog blokada i odbijanja pristajanja RS da sarađuju sa Šmitom, odgovoreno je da se radi o sastanku koji je ranije planiran.

Podsjećanja radi, predstavnici Republike Srpske odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom, nakon što je njegov prethodnik Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Osim toga, vlasti u RS tvrde da novi visoki predstavnik nije legalan i legitiman jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

Po svemu sudeći, Šmit je odabrao da ne nastavi Inckovim putem, već da pokuša stvari rješavati dogovorom i dijalogom unutar BiH, ali to će biti nemoguće ako ne bude bilo mogućnosti da se organizuju susreti i sastanci. Predstavnici međunarodne zajednice stali su iza Šmita, ali se za sada ponašaju povučeno i odmjereno.

Prema kalendaru kancelarke Merkel, dva dana nakon ovog sastanka ona putuje na sastanak s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije u Moskvu, a očekuje se da će imati susret i s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim, pišu Nezavisne novine.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.