Plenković o “Bljesku” i “Oluji”: U ratu se gine, nije to balet

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se zamolnica iz BiH u vezi sa procesuiranjem hrvatskih generala odnosi na žrtve u Gradišci i Kozarskoj Dubici u akciji “Bljesak”, da će dokumetacija biti detaljno proučena, ali da legitminost hrvatskih akcija “Bljesak” i “Oluja” niko ne može dovesti u pitanje.

“Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije ‘Bljesak’ u Gradišci i Kozarskoj Dubici. Krivična djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Suština i poveznica s ratnim vojnim komandantima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje”, rekao je Plenković.

Plenković se danas sastao sa visokim oficirima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji “Bljesak”, a povod sastanka je, kako navode hrvatski mediji, zamolnica Tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene na osnovu Sporazuma između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

“Cilj sastanka je bio je da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice, da dobiju informaciju o čemu je riječ”, rekao je Plenković poslije sastanka.

On je ponovio da tu nije riječ o optužnicama jer optužnice ne postoje, te istakao da su “ovim zahtjevom privremeno prekinute sve radnje u vezi sa ovim predmetom od strane nadležnih tijela BiH”.

“Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi sa gonjenjem bilo koga ko je tu naveden”, pojasnio je Plenković.

On je istakao da je stvar ozbiljna i da će je tako tretirati.

“Hrvatska država je dobila zamolnicu i ona će nju na adekvatan i zakonit način tretirati”, dodao je Plenković.

Prema njegovim riječima, Vlada će putem Ministarstva pravosuđa u detalje proučiti dokumentaciju, a nakon toga donosiće se odluke koje su na institucijama Hrvatske, vodeći računa o interesima i dignitetu generala.

Plenković je dodao da će naredni sastanak biti kada Ministarstvo pravosuđa podnese detaljan izvještaj.

“Legitimnost ‘Bljeska’ i ‘Oluje’ niko ne može dovesti u pitanje, to je ono što je prvo. Što se tiče eventualno drugih postupaka koji bi mogli slijediti, o njima ćemo govoriti. Zauzet ćemo stav koji štiti hrvatske nacionalne interese, komandante i dignitet ‘domovinskog rata’, stav hrvatskih institucija je jedinstven”, rekao je Plenković.

On je naveo da je na sastanku bilo osam visokih oficira, a da je bilo pozvano njih 11.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske potvrdilo je ranije da su zaprimili zamolnicu diplomatskim putem 6. avgusta i da je riječ o postupku u kojem Tužilaštvo BiH sumnja da je 14 državljana Hrvatske počinilo krivična djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-policijskom operacijom “Bljesak”.

Prema navodima hrvatskim medijima, na popisu Tužilaštva BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka DŽanko, te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Lošo je rekao smatra da je ovo dio malo šire globalne geopolitičke igre i da je dobro da je održan ovaj današnji sastanak.

Generali su osumnjičeni za izdavanje naređenja tokom operacije “Bljesak” za neselektivno granatiranje i artiljerijsku paljbu protiv civilnih ciljeva i na nebranjene gradove Gradišku i Kozarsku Dubicu sa teritorija pod kontrolom Hrvatske vojske.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Bljeska” ubijeno je 283 Srba.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.