Brojke u Srbiji “eksplodirale”: 921 novozaražena osoba

Prema posljednjim informacijama u Srbiji su zabilježen 921 nov slučaj korona virusa. Preminulo je pet osoba.

Ako se pređe 1.000 zaraženih dnevno epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će se prvo pooštravanje mjera odnositi na ograničavanje rada ugostiteljskih objekata.

“Niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog čas, ali će, po svemu sudeći, sljedovati ograničeno sjedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života”, rekao je za današnji dnevni list Nova Tiodorović, koji je i član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Pored toga, virusološkinja Ana Gligić ocijenila je da neće biti potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, jer, kako je ukazala, četvrti talas neće biti teži od prethodnog.

“Većina oboljelih sada ima kliničku sliku sličnu prehladi, i to je, uz činjenicu da se teže forme bolesti razvijaju samo kod nevakcinisanih, znak da nam nije potrebna treća doza vakcine”, rekla je ona za današnje Večernje novosti. Prema njenim riječima, podatak da je 90 odsto oboljelih koji su na bolničkom liječenju nevakcinisano, dovoljan razlog da se kaže da “vakcine rade”.

Kon o lambda soju

Lambda soja nema ni na vidiku, postoje samo pojedinačni slučajevi koji ulaze u Evropu, i vjerovatno se neće dalje ni širiti, poručio je epidemiolog dr Predrag Kon za B92.net.

Kako je rekao, pitanje je i da li će soj koji je registrovan još u decembru 2020. godine u Južnoj Americi, biti zarazniji, jer to zavisi i od države do države.

Na pitanje – da li će koronavirus postati nešto kao grip što ćemo moći sezonski da lihečimo i neće ostavljati teže posljedice, dr Kon kaže:

“Do toga će svakako doći. Može da se očekuje realtivno skoro, već u toku sljedeće godine. Virus će imati priliku da se održava, zbog onih koji se ne vakcinišu, ali će postati nešto drugo. Evo sad smo propustili priliku da se većom vakacinacijom spremimo za jesen jer je potrebno imati veći kolektivni imunitet u jednom presjeku. Ovako se stvara priodni imunitet”.

Izvor: B92
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.