Šmit: Nametnuti zakone i natjerati političare da rade!

Kristijan Šmit novi visoki predstavnik u BiH 1. avgusta stupa na dužnost. On će zamijeniti Valentina Incka koji je 12 godina radio kao visoki predstavnik u BiH, a tek na kraju smogao snage i nametnuo odredbe zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca.

Sljedeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poučen godinama rada Incka dobio je jasne smjernice kako mora raditi ukoliko želi pomoći BiH i njenim građanima da zakorače u zajednicu evropskih zemalja.

Evidentno je da se u BiH izabrani politički predstavnici ne mogu dogovoriti ni oko čega a što bi bilo od koristi za građane cijele BiH. Etnonacionalna priča dobrano je podijelila narode, a zdrava struktura ne može doći do izražaja, stoga će se i u BiH političke partije, makar one probosanski orijentirane, što prije morati konsolidirati, kako bi se krenulo s normalnim radom i tako neophodnim napretkom.

„I čast mi je kao i posvećenost da blisko sarađujem sa međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u BiH”, rekao je u izjavi novoizabrani visoki predstavnik. 

To će moći uraditi isključivo ako Bonska ovlaštenja iskoristi na način da nametne zakone koji su BiH neophodni kako bi postala normalna demokratska zemlja koja njeguje istinske evropske vrijednosti. Čekati da se Čović, Dodik i Izetbegović dogovore je utopija.

To se neće desiti, jer i sam Incko im je dao mnogo prostora, čak 12 godina i dobili smo jednu veliku NULU.

Bosni i Hercegovini su neophodni zakoni, a njihovu provedbu da prati pravosuđe koje mora procesuirati neprovođenje zakona. Tada će biti lakše disati, jer ukoliko tužioci počnu sankcionirati političare, počeće i političari raditi i biti odgovorni.

Na taj način ćemo ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa “5+2” i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će se osigurati dosljedno sprovođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Ona podrazumijeva usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Sve to može Šmit, ukoliko bh. lideri nastave po starom. Zato se od novog predstavnika očekuje jača uloga i nepostojanje inertnosti, jer smo previše vremena izgubili.

Na kraju krajeva Šmit je visoki predstavnik s jačim leđima, s većom podrškom, pa će neke stvari moći da se urade lakše nego je to Inzko mogao.

Očekivanja su velika, a i jasno je da su ovo zadnji pokušaji da se BiH pretvori u modernu evropsku državu.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresirane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

Za sada nismo napredovali mnogo, zato nam treba hitna reakcija.

Bonskim ovlaštenjima, koja su mu dodijeljena na zasjedanju Savjeta za provođenje mira u decembru 1997. godine, visokom predstavniku je omogućeno da donosi amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, donosi zakone i njihove izmjene i dopune, smjenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu.

Građani su do sada bili ti koji nisu imali pravo na žalbu, a i na izborima su loše birali. Dolazi li vrijeme da oni koji nama kroje lošu sudbinu i stavljaju nas u torove ODU i to bez žalbe.

Šmit to može, a sigurna sam i hoće! Na kraju on je Nijemac, a taj mentalitet ne poznaje fušeraj!

Izvor: Patria
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.