Jako olujno nevrijeme širom BiH nanijelo veliku štetu

Jako nevrijeme praćeno snažnim udarima vjetra, ali i leda pogodilo je u jutros veći dio BiH, a najgore je prošla Banjaluka, u kojoj je i škola ostala bez krova, ali je i u drugim lokalnim zajednicama pričinjena materijalna šteta.

Nevrijeme je pogodilo i Derventu, Prnjavor, Travnik, Bugojno, Konjic i Brod.

U Odjeljenju za komunalne poslove grada Banjaluka kazali su da su komunalne ekipe i vatrogasci odmah izašli na teren i otklanjali posljedice olujnog nevremena.

Prema podacima s terena, najviše je polomljenih grana drveća, dok je olujni vjetar obarao stabla i stvorio niz problema u vezi s javnom higijenom u vidu raznesenog otpada, kesa, lišća i grana.

Banjalučki vatrogasci su uklanjali polomljena i oborena stabla u naselju Lazarevo, dok su otklonjeni i kvarovi na većini semafora koji su uzrokovani olujnim nevremenom.

Takođe, ogromna šteta je nanesena i banjalučkoj Osnovnoj školi “Stanko Rakita”, s koje se usljed jakih udara vjetra otkinuo krov i spao, te se u blizini počelo lomiti drveće.

Ovu školu u Vrbanji je juče posjetila Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje RS, i izrazila spremnost Ministarstva da u najkraćem roku pomogne sanaciju štete na objektu.

“U narednim danima očekujemo procjenu pričinjene štete. Kada dobijemo procjenu, uključićemo se i pomoći u saniranju kako bi škola bila uslovna za početak nove školske godine”, rekla je Cvijanovićeva.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka rekli su da su imali više od 50 intervencija te da se uglavnom radi o polomljenim stablima i granama.

“U prva dva časa raščišćeni su svi putni pravci, očišćeni su i tereni, a imali smo i više intervencija na privatnim objektima, gdje je bila ugrožena bezbjednost sugrađana”, rekao je Dragan Babić iz ovog odsjeka.

Prema pisanjima portala, jaki udari vjetra, grad i grmljavina donijeli su probleme stanovništvu Bugojna, a vjetar je čupao stabla iz korijena.

Nevrijeme je pričinilo i znatnu materijalnu štetu u Travniku, a vjetar je rušio stabla, dijelove fasada. Štete je zabilježena na hotelu “Lipa” i drugim objektima.

Jak grad praćen grmljavinom, jakim vjetrom i kišom pogodio je i Konjic.

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom i pljuskovima pogodilo je i Prnjavor, Derventu i Brod. Vjetar je obarao stabla, oštetio krovove, polupao stakla, plastenike, voćnjake i oštetio makadamske puteve.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, objavio je na svom Facebook profilu da je nevrijeme nanijelo veliku štetu sjeverozapadu ove lokalne zajednice.

Zvezdana Stojković, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, rekla je za “Nezavisne” da su se padavine kretale iz pravca jugozapada te su zahvatile zapadne i sjeverne krajeve.

“Banjaluka je najviše pogođena nevremenom, za nepunih pola sata pao je 21 litar kiše po kvadratnom metru. Registrovan je jak vjetar s udarom od 18 metara u sekundi, a ova jačina vjetra mogla je načiniti štetu na objektima. Narednih dana će biti postepeno toplije, tako da će do vikenda biti sunčano i jako toplo”, navela je Stojkovićeva.

Na online meteorološkom servisu Severe Weather Europe za juče je za područje BiH bilo objavljeno upozorenje na snažno nevrijeme s velikom mogućnošću tornada.

Željko Majstorović, penzionisani klimatolog, za “Nezavisne” je komentarisao ovu pojavu rekavši da je tornado moguć u BiH, ali u blažem obliku.

“Nije to neuobičajena pojava, međutim činjenica je da klimatske promjene pogoršavaju ovu situaciju, zahvaljujući zagrijavanju atmosfere i višku energije u atmosfri sve je turbulentnije, sve više se bilježe razni rekordi, i temperature i padavina. Tu se ističu vjetrovi”, naglasio je Majstorović.

Izvor: Nezavisne
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.