U Srpskoj potpuno vakcinisano 15 odsto punoljetnih građana

Za pet i po mjeseci, od kada u Srpskoj traje imunizacija protiv korona virusa, kompletno je vakcinisano 137.420 građana ili skoro 15 odsto punoljetne populacije.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je, od 15. februara do 30. jula, prvu dozu vakcine primilo 237.890 ljudi, što je nešto više od četvrtine stanovništva starijeg od 18 godina.

Za sedam dana prvom dozom je vakcinisano još 17.370, a sa obje doze još 25.010 građana Srpske. Ovo je značajno povećanje u odnosu na ranije sedmice, što je rezultat činjenice da, trenutno, imamo dovoljno vakcina, te da sve nadležne zdravstvene ustanove organizuju imunizaciju  bez zakazivanja, uz apel građanima da se odazovu i prime vakcinu protiv korone.

Podaci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS pokazuju da je u Srpskoj, od 15. jula do prije dva dana, prvu ili drugu dozu vakcine protiv kovida 19 primilo oko 64.250 građana, što je u prosjeku nešto više od 4.280 građana dnevno.

Ministar Alen Šeranić rekao je da je zadovoljan dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju. Podsjeća da je, u borbi protiv korone, upravo u ovo vreme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

– Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije, do čega je doveo delta soj, te da su među zaraženima više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane. S druge strane, istraživanja pokazuju da vakcinacija s dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom SARS-CoV-2. U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika kovida izuzetno visoka – rekao je Šeranić.

Do sada stiglo 965.000 doza

Do sada je u RS ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima Srpske. Domovi zdravlja širom RS obavještavaju stanovništvo o rasporedima masovne vakcinacije protiv kovida 19 bez prethodnog zakazivanja, kao i o rasporedu revakcinacije za one koji su već primili prvu dozu neke od pet dostupnih vakcina protiv korone.

Iz MZSZ i IJZ RS još jednom pozivaju građane da nastave sa dobrim odazivom na vakcinaciju protiv virusa i na taj način zaštite svoje zdravlje, te daju doprinos što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.