Dodik upitao Šmita: “Recite mi, na osnovu čega ste postavljeni za visokog predstavnika”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upitao je danas Kristijana Šmita na osnovu čega je imenovan za visokog predstavnika u BiH, te ukazao da se sve ovo što se dešava u BiH sa nelegalnim i nelegitimnim izborom visokog predstavnika može nazvati okupacijom.

Recite mi na osnovu čega ste postavljeni? Na osnovu čega ste ovdje došli? Koji dokument je predvidio način na koji ćete biti visoki predstavnik? Imate li ijednu uzansu koja govori o tome da je poštovano međunarodno pravo upitao je Dodik.

O kaže da nije poštovan Dejtonski sporazum, odnosno Aneks 10 u kojem jedino postoji visoki predstavnik, a ne postoji u Ustavu, ni u Opštem okvirnom sporazumu.

Nigdje se ne pominje, već samo u Aneksu 10 kao visoki predstavnik – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je sve mimo toga blefiranje, podvala i nezakonito ponašanje koje mogu sebi da priušte veliki, moćni, argonatni i bezobrazni, ali mi koji smo mali moramo dosta da trpimo.

To može da ima i pokušaje i ubjeđivanje da treba možda da izdržimo i sačekamo neka druga vremena kako bismo konačno uvažili ono što smo postigli na međunarodnom planu, a to je da smo ravnopravan entitet ravnopravnih konstitutivnih naroda…Sve što čine lažu, sve što su uradili do sada su slagali – rekao je Dodik.

On je naveo da međunarodna zajednica sve što čini jeste da se bori za koncept BiH koji jedino podržavaju Bošnjaci, sa namjerom da se isele i Hrvati i Srbi.

FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA
FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA

Sa Hrvatima i uspijevaju, ali Srbi ostaju značajan faktor i to im postaje problem – naglasio je Dodik.

On je rekao da se ovo što se dešava u BiH sa nelegalnim i nelegitimnim izborom novog visokog predstavnika može nazvati okupacijom.

Oni kažu da imaju NATO…To nema veze se politikom, oni su tu da spriječe neki sukob i incident, a ne da se bave politikom…Sad smo vidjeli da je to prijetnja jer je rečeno da ovdje postoje snage, da će one nešto uraditi – istakao je Dodik.

On je poručio da je spreman da lično snosi posljedice, iako je već pod određenim sankcijama, te da je najvažnije da nema posljedica po srpski narod.

Moj način politike je borba do kraja za Republiku Srpsku od koje neću odustati i nikada ne bih sebi oprostio da prihvatim nelegitimnost koja dovodi do ukidanja Srpske – poručio je Dodik.

On je istakao da o aktuelnoj krizi u BiH Srpska ima jedinstven stav, te da je parlament jasno rekao da visoki predstavnik nije legalno izabran iz čega proizilazi da ne može da djeluje.

Što se tiče institucija Srpske, mi ćemo uvijek djelovati kao reakcija, nismo preduzeli nijednu akciju već reakciju, te je naše pravo da se branimo. Mi smo ovdje napadnuti jednim besramnim pokušajem satanizacije i kvalifikacija koji treba da uništi naš entitet i identitet – rekao je Dodik.

On kaže da potpuno vjeruje u jedinstvo svih političkih subjekata u Srpskoj, te da je zahvalan liderima i vlasti i opozicije što su o ovom pitanju imali gotovo identične stavove.

Ovo što imamo je dio koordinacije koju uspijevamo obezbijediti i drago mi je što je to potvrda za to odnos političkih lidera prema famoznom Savjetu za implementaciju mira koji ne postoji – ocijenio je Dodik.

Izvor: agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.