Incko o svojoj posljednjoj odluci i o situaciji u BiH, dotakao se i Dodika (VIDEO)

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog nasljednika Kristijana Šmita.

Kaže da je sa Dodikom svojevremeno bi na “TI” i da je počasni građanin Laktaša. Incko u intervjuu BN TV, kaže da to proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Hagu.

Što se tiče haosa, koji je nastao, kaže Incko, da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, čak nisu dolazili ni na posao.

– Ovaj put je malo drugačije oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju – rekao je Incko.

On je rekao da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kome narodu ili ostalim pripadaju.

Na konstataciju novinarke da je za razliku od drugih u BiH srpski narod priznao zločine, on je odgovorio da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod koji je i imao najviše žrtava trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstakao i ostale.

– Među ljudima nema problema, oni su komšije razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima – kaže Incko.

On je rekao da nije vidio zakone koje je donijela NSRS.

Na pitanje da neki u Federaciji BiH Republiku Srpsku nazivaju “genocidnom”, Incko je rekao da je za njega Republika Srpska dejtonska kategorija.

On je odbacio tvrdnje da je ovom nametnutom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku, kojima ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

Incko kaže da bi volio da je nametnuo zakon o javnim nabavkama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama ,,,ali nije imao tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH treba da donose domaći političari.

Priznaje da je bio dobar sa Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao je njegovu porodica. “Bio sam i na slavi, Đurđevdan, kod njegovog oca – kaže Incko i dodaje:

– Bili smo na “ti”… On je govorio da je u Srebrenici bio “genocid”. Da Radovan Karadžić treba da se preda Hagu…Bio je miljenik zapada, Madlejn Olbrajt – rekao je Incko

Incko je naveo da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjendika Vlade Republike Srpske, kada je smijenjen predsjednik Republike Srpske (Nikola Poplašen).

Dodao je da ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.