Zeljković: “Delta soj korone je dosta zarazniji, svaki simptom odmah treba prijaviti”

Delta soj je mnogi prenosiviji nego prethodne varijante korone, čak i do 100 odsto, a svaka osoba koja primjeti određene respiratorne simptome mora da se javi svom porodičnom ljekaru ili u kovid ambulantu.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kaže da u posljednje vrijeme građani odbijaju da se testiraju, jer neće da idu u kućnu izolaciju.

– Međutim, ako je riječ o delta soju, zaraženi neće zaraziti dvije ili tri osobe, nego 20 do 30 ljudi iz svog okruženja, što može izazvati jako velike probleme. Naši građani putuju u zemlje u kojima je situacija pogoršana, što predstavlja potencijalni rizik za unos i širenje zaraze. U narednom periodu definitivno moramo da obratimo pažnju na pogoršanje epidemiološke situacije u bilo kojoj zajednici u RS – rekao je Zeljković za RTRS.

Podsjeća da smo već bili u situaciji da vidimo kako se nepovoljna epidemiološka situacija brzo prelije iz jedne zemlje u druge. Objašnjava da se to najbrže dešava kad imamo povećano kretanje ljudi, odnosno veći broj kontakata sa osobama za koje ne znamo jesu li zaražene.

– Trenutno imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ali svjedoci smo da brzo može doći do pogoršanja. Kada neki soj ima veću moć transmisije, imamo i više zaraženih, kao i onih kod kojih se razvije teška klinička slika i, nažalost, preminulih. Zato nam je prioritet da se osoba ne zarazi. U ovom pogledu, prioritet se daje vakcinacije. Vidjeli smo da je u Srbiji čak 95 odsto hospitalitovanih bilo nevakcinisano. Uloga vakcine je upravo da ne dođe do razvoja teže forme bolesti, a blagi simptomi se mogu sanirati u kućnim uslovima ili ambulanto – naglašava Zeljković.

Podsjeća da u Srpskoj još nije detektovan delta soj, što ne znači da ga nema.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Da bismo utvrdili da li ovog soja ima i kod nas, mora se uraditi sekvencioniranje, a to je zahtjevan proces koji radimo jednom mjesečno. U posljednjem sekvencioniranju, od 13 uzoraka svi su bili alfa soj. Delta varijanta je potvrđena u FBiH, Slovenij, Hrvatskoj, pa postoji vjerovatnoća da ćemo je detektovati u uzorcima koje budemo analizirali – ističe Zeljković.

Prema njegovim riječima, većina zemalja će najvjerovatnije sa 2. avgustom imati novi set mjera.

– U turističkim zemljama to će se naročito odnositi na ulazak stranaca, te ponašanje unutar tih država i eventuelne restrikcije u funkcionisanju nekih privrednih grana. Kod nas, ako nakon ukidanja neke mjere dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, vraćamo tu mjeru na snagu. Duže na snazi imamo ublažene neke mjere, što nije izazvalo pogoršanje – ističe Zeljković.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.