Prašuma Janj na listi svjetske baštine UNESCO

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO proglasio je prašumu “Јanj” kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja. Zasluga je to nekoliko ljudi koji godinama posvećeno rade na zaštiti i promociji ovog bisera prirode.

Lijepa vijest iz sjedišta UNESCO u Parizu zasigurno je najviše obradovala Jugoslava Brujića, profesora Šumarskog fakulteta u Banjaluci, koji je pripremio aplikaciju, te inženjerku Rosu Rakitu, koja mu je, sa svojim timom, pružala podršku sa terena, iz srca Janjske prašume.

FOTO: UNIBL
FOTO: UNIBL

– Baš smo se naradili i baš sam bio uporan da sve to istjeram do kraja – kaže profesor Brujić za Srpskainfo.

Rad na ovom projektu počeo je još 2017. godine, a da bi sve bilo po standardima Međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN, valjalo je uložiti sate i sate rada na terenu, na sastancima, na popunjavanju gomile obrazaca.

– Velika je borba bila. Sve što u prijavnim obrascima navedeš mora biti potkrijepljeno dokazima, uklopljeno u zadatu formu i, naravno, prevedeno na engleski – kaže Brujić.

Dodaje da mu je uvrštavanje prašume Janj na listu svjetske baštine u profesionalnom smislu možda i životno djelo.

– Ali, od početka sam vjerovao da ćemo uspjeti, a kada sam predstavnike IUCN “odvukao” u prašumu bio sam siguran da će biti oduševljeni onim što vide i da će sve biti u najboljem redu – kaže Jugoslav Brujić.

Prašuma Јanj je strogi prirodni rezervat, površine 295 hektara, u kojem je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost. Prašumu čine stabla bukve, jele, javora, brijesta, jasena i smreke.

Kako u stvarnosti izgleda ova prašuma, izrasla na prirodan način i bez uticaja ljudi, najbolje zna Rosa Rakita, inženjerka šumarstva, rođena i odrasla u obližnjem selu Babići kod Šipova.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ona je šefica radne jedinice za brigu o prašumi Janj, u sklopu Šumskog gazdinstva “Gorica” Šipovo, odnosno “Šuma RS”.

Sa još petoro saradnika ona već šest godina svakodnevno vodi brigu o ovom biseru prirode. Objašnjava da je prašuma Janj bila zaštićena i u doba Jugoslavije, od 1954. godine, ali da se sada, da bi se ispunili standardi IUCN, čitav proces zaštite morao ponovo provesti.

I inženjerka Rosa Rakita je, kao i profesor Brujić, bila ubijeđena u uspjeh njihov misije.

– Znala sam s čim raspolažemo, a znala sam i da smo pošteno i stručno uradili posao. Naša su se očekivanja ispunila – kaže Rakita za Srpskainfo.

Prašuma Janj se tako našla na UNESCO listi prirodne i kulturne baštine od planetarnog značaja, na kojoj su i srednjevjekovni stećci, te čuvene građevine, koje su proslavile BiH: Stari most u Mostaru i most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu.

Prašuma Janj je jedini lokalitet u BiH koji je uvršten na UNESCO listu prirodne baštine.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.