Tužilaštvo BiH formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već je formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida, na osnovu prijava nekoliko građana, potvrdio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Nakon što je visoki predstavnik u petak objavio odluku, u narednim danima već smo počeli zaprimati prijave od nekoliko građana, tako da su neki predmeti već formirani, rekao je Grbešić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Bosni i Hercegovini od danas je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko, zvanično su objavljene u Službenom glasniku BiH 27. jula.

Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Incko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet stranici Kancelarije visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U Tužilaštvu BiH su takođe ranije najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

Poslanici iz Republike Srpske u utorak 27. jula iz protesta zbog nametnutih odredbi započeli su bojkot rada institucija BiH.

Juče tako nisu održane ni sjednice Predsjedničkog ni Doma naroda Parlamenta BiH.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena koje je nametnuo Incko.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održaće se u petak, 30. jula.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.