Važna informacija za one koji su se vakcinisali u Srbiji

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu da građani Srbije prime treću doze vakcine protiv korone najmanje šest mjeseci nakon druge, kao i da to bude RNK vakcina, saznaje Kurir. To znači da je najbolje primiti “Fajzerovu” vakcinu, koja je RNK, dok čekaju isporuke “Modernine” najavljene za oktobar.

Međutim, građanima će na raspolaganju biti sve četiri vakcine koje su korištene u Srbiji (Fajzer, Astra Zeneka, Sputnjik i Sinofarm) i oni će sami birati koju će primiti kao treću dozu.

Ubjedljivo najviše građana Srbije primilo je kinesku “Sinofarmovu” vakcinu, koja je inaktivisana. Krizni štab bi trebalo 1. avgusta da da zeleno svetlo za treću dozu.

– Na osnovu dosadašnjih malobrojnih istraživanja koja su pokazala da primjena treće doze, odnosno buster doze vakcine protiv kovida 19, dovodi do povećanja humoralnog imunskog odgovora, Stručni komitet za imunizaciju preporučuje davanje treće doze, tj. buster doze vakcine protiv kovida 19 osobama kod kojih je od aplikovanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su prethodno primile.

I to prvenstveno kod osoba sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primalaca transplantata koštane srži i solidnih organa, osoba na hemodijalizi, starijih od 70 godina, starijih od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima – odlučio je na jučerašnjoj sednici Stručni komitet.

Ko može primiti?

Treću dozu mogu da prime i sve ostale osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, napominje Komitet.

– Za treću, buster dozu preporučuje se vakcina bazirana na tehnologiji informacione RNK, ali se ostavlja mogućnost izbora vakcina baziranih na drugačijem mehanizmu dejstva – navode u komitetu i dodaju da je neophodan preduslov za primjenu preporuke za davanje treće doze prethodno regulatorno usklađivanje sa propisima Republike Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog korodinacionog tima za imunizaciju, potvrdio je saznanja Kurira da je Stručni komitet za imunizaciju preporučio treću dozu i to da bude RNK vakcina.

– Tačno je, Stručni komitet je preporučio kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom, buster dozom najmanje šest mjeseci poslije druge, kao i da bi najbolje bilo da ljudi prime RNK vakcinu. Jedina RNK vakcina kod nas je “Fajzerova”, a predsjednik Srbije je najavio da ćemo od oktobra imati i “Moderninu” vakcinu, koja je napravljena po istoj tehnologiji – naveo je za Kurir Đerlek.

On je istakao da će odluka biti donijeta na sledećoj sjednici Kriznog štaba, najvjerovatnije 1. avgusta.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.