Završeno uklanjanje ribljeg otpada nakon nezapamćenog pomora u Prnjavoru

U utorak je završeno uklanjanje ribljeg otpada u prnjavorskom ribnjaku, čime je zaustavljeno dalje uginuće.

Iako neće biti poznato koliki je tačno pomor ribe, stečajna upravnica Nataša Kosić je potvrdila za Novosti procjenu da je, ipak, uginulo manje od pet tona šarana i druge ribe, ali ni da se ni najrelevantnije procjene od tri tone ne mogu uzeti zvaničnim ni pouzdanim.

– Zaista je to teško utvrditi, jer riba nije odjednom, već je danima umirala. Mnogo toga je već u fazi raspada. Sve smo to propisno, u prisustvu inspektora, ukopali u jamu i posuli krečom. Uz očekivanu i obećanu pomoć opštine i drugih, nastavljamo dalje punom parom na sanaciji ribnjaka, da sačuvamo preostalu ribu i kako se ova katastrofa više ne bi ponovila – rekla je Kosićeva, uz najavu analize vode.

Kako Novosti saznaju, šestorica radnika su po ugovoru, zbog nesnosnog smrada i zapuštenosti staza i bazena, teškom mukom akciju priveli kraju. Pogotvo je nesnosno bilo u Tovilištu 10. Iz tog bazena su ribokradice ispustile vodu, da bi lakše krali, i praktično ga pretvorile u stajaću vodu, odnosno močvaru i riblje stratište.

Totalna nebriga i “nečija“ očita namjera da se nekadašnji gigant sroza i kupi za male pare, doveli su i do gotovo totalnog začepljenja dovodnih kanala tekuće vode iz Vijake i Ukrine.

Tako je sada prioritet njihovo otčepljivanje, za šta su potrebne nove količine nafte za mehanizaciju, kao i kreča. Krečom voda nije osvežavana čak pet godina, a u njoj ribla hranjena od 2019. godine.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.